Internet

Nepal zabranjuje TikTok zbog narušavanja društvenog sklada

Nepal je zabranio kineski TikTok jer je njegov sadržaj ‘štetan za društvenu harmoniju’.

Nepal zabranjuje TikTok - biznis.ba

Odluka dolazi nekoliko dana nakon što je zemlja uvela novo pravilo prema kojem kompanije društvenih medija moraju uspostaviti urede za vezu u zemlji, navodi BBC.

TikTok, koji ima oko milijardu korisnika mjesečno, zabranjen je u nekoliko zemalja, uključujući Indiju.

Ranije ove godine, Montana je postala prva američka država koja ga je zabranila, dok ga je britanski parlament zabranio na svojoj mreži.

Ministrica komunikacija i informacijske tehnologije Rekha Sharma rekla je za BBC Nepali da je platforma širila zlonamjerni sadržaj.

Dodala je da će “zabrana odmah stupiti na snagu, a telekom operaterima je naloženo da provedu odluku”.

Ali Gagan Thapa, viši čelnik Nepalskog kongresa, koji je dio koalicijske vlade, doveo je u pitanje odluku vlade da zabrani TikTok.

Rekao je da se radi o pokušaju ograničavanja slobode izražavanja i da bi se dužnosnici trebali usredočiti na regulisanje platforme.

TikTok se našao pod lupom vlasti širom svijeta zbog zabrinutosti da bi podaci mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh