Internet

Kako stranci vide bh. IT tržište: Obećavajuće odredište za međunarodne klijente i strane kompanije

Mogući ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju bit će ključni pokretač rasta ICT-a, olakšavajući povećanu trgovinu između europskih tržišta, zaključuju u ostvrtu iz njemačke kompanije TechBehemoths koja ima besplatnu globalnu platformu za pronalaženje pružatelja IT usluga.

Tokom sljedećih godina, proces približavanja EU-u, koji je još daleko, potaknut će potrošnju na IT projekte. Fondovi poput Kohezijskog fonda EU već financiraju IT projekte vezane uz inicijative modernizacije u javnom i poslovnom segmentu, budući da vlada ostaje glavni investitor u ICT u zemlji.

Kombinirani državni sektor je najveći potrošač na IT proizvode i usluge u BiH, što nije iznenađujuće imajući na umu da država još uvijek posjeduje širok raspon tvrtki u sektorima poput transporta, telekomunikacija, nafte i plina i osiguranja.

Unatoč svim poteškoćama, ICT sektor u BiH jedan je od najboljih sektora bosanskohercegovačke ekonomije, tim više što je veliki dio usmjeren na izvoz. ICT sektor u BiH ima godišnji prihod od oko 1,9 milijardi eura.

IT tvrtke iz Bosne su relativno nove na tržištu i oslanjaju se na već postojeću infrastrukturu kada pružaju web & softverske usluge i rješenja na lokalnom i međunarodnom tržištu. Bosanskohercegovačke IT kompanije uspjele su implementirati najnovije IT standarde i specijalizirane su za podsektor razvoja softvera više od weba i računarstva u oblaku, navode iz njemačke kompanije.

Izbor se temelji na potražnji lokalnog tržišta, budući da se 35% proizvoda i usluga koje pružaju bosanskohercegovačke IT tvrtke prodaju vladi i implementiraju u lokalnom javnom sektoru, što bi trebalo povećati stopu digitalizacije zemlje u cjelini. Unatoč tome, drugih 65% IT usluga dizajnirano je za regionalni izvoz i smatra se dijelom regionalne IT okosnice na zapadnom Balkanu.

Važno je znati da je većina bosanskohercegovačkih IT kompanija bila u fazi pokretanja 2015. godine, što ih čini novima i vjerovatno neiskusnima u pružanju konkurentnih usluga na globalnom IT tržištu. No, rad s bh. IT tvrtkama ipak može biti zanimljivo iskustvo, dodaje se u analizi.

Bosanskohercegovačke IT kompanije su u ranoj fazi stvaranja svoje reputacije na svjetskom tržištu. Budući da nije tako mnogo IT tvrtki lociranih u Bosni uspjelo istaknuti svoju izvedbu, izazovno je reći koliko su pouzdane. No, s obzirom na to da u XXI stoljeću sve kompanije imaju priliku stvoriti ime za sebe, najvjerovatnije će bosanskohercegovačke IT kompanije uspjeti probiti led, i zašto ne – od svoje zemlje napraviti važno regionalno IT središte.

Na regionalnoj pozadini, bosanskohercegovačka IT industrija nije ni blistava zemlja ni nerazvijeno IT okruženje. No, jedno je od obećavajućih odredišta za međunarodne klijente i strane tvrtke spremne investirati ili raditi s bosanskim IT tvrtkama i približiti cijelu regiju onome što zapadnoeuropska IT industrija jeste, dodaje se, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh