Zdravlje

Pet načina da smanjite otrove u svom tijelu

Mokraćna kiselina je prirodni otpadni proizvod koji nastaje razgradnjom hrane koja sadrži purine. Iako je neophodno da tijelo reguliše ovu kiselinu, prekomjerno nakupljanje može dovesti do zdravstvenih problema kao što su giht i kamen u bubregu.

Bol u stomaku - Twitter

Održavanje optimalnog nivoa mokraćne kiseline je ključno za opšte blagostanje, a postoji pet baš efikasnih kućnih lijekova koji će vam pomoći da prirodno smanjite nivo mokraćne kiseline.

Mokraćna kiselina je nusproizvod varenja hrane bogate purinom. Purini su prirodne supstance koje se nalaze u određenim namirnicama i takođe se formiraju i razgrađuju u tijelu.

Normalno, tijelo filtrira mokraćnu kiselinu kroz bubrege, izlučujući je urinom. Međutim, kada postoji višak unosa purina ili ako tijelo nije u stanju da efikasno eliminiše mokraćnu kiselinu, ona se može akumulirati u krvi, što dovodi do različitih zdravstvenih problema.
Konzumirajte hranu sa niskim sadržajem purina

Hrana sa visokim sadržajem purina može pogoršati nivoe mokraćne kiseline. Prelazak na ishranu sa niskim sadržajem purina može značajno pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline u tijelu. Zato treba da češće jedete voće, povrće, mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti.
Izbjegavajte slatka pića

Slatka pića, uključujući soda i voćne sokove, mogu doprinijeti povećanju nivoa mokraćne kiseline u tijelu. Visoko fruktozni kukuruzni sirup, uobičajen zaslađivač u mnogim slatkim pićima, povezan je sa povišenim nivoima mokraćne kiseline. Umjesto toga, piše “Times of India”, hidrirajte se vodom, biljnim čajevima i svježim voćnim sokovima kako biste smanjili nivo mokraćne kiseline.
Održavajte zdravu težinu

Prekomjerna težina može dovesti do povećanja nivoa mokraćne kiseline u tijelu. Masne ćelije proizvode više mokraćne kiseline u poređenju sa mišićnim ćelijama. Prekomjerna težina otežava bubrezima da efikasno filtriraju mokraćnu kiselinu. Gubitak težine može značajno smanjiti nivo mokraćne kiseline. Konsultujte se sa nutricionistom kako biste napravili zdrav plan mršavljenja prilagođen potrebama vašeg tijela. Oni vam mogu pomoći da postavite realne ciljeve za gubitak težine i daju preporuke za ishranu za smanjenje nivoa mokraćne kiseline, prenose Nezavisne.
Povećajte unos dijetalnih vlakana

Ishrana bogata dijetalnim vlaknima je korisna za osobe sa visokim nivoom mokraćne kiseline. Vlakna pomažu u apsorpciji i uklanjanju viška mokraćne kiseline iz krvotoka.

Evo kako možete povećati unos vlakana u ishrani:

– Jedite puno voća i povrća, uključite raznovrsno voće i povrće u svoje dnevne obroke. – Izaberite žitarice od cijelih zrna. – Mahunarke uvrstite u svoj jelovnik i to najviše sočivo, pasulj. – Grickajte orašaste plodove i sjemenke kao što su bademi, čia sjemenke i laneno sjeme.
Uravnotežite nivoe insulina

Visok nivo insulina u tijelu može dovesti do povećane proizvodnje mokraćne kiseline. Neophodno je da ljekar provjeri nivo insulina, a ako su vaši nivoi insulina visoki, potrebne su promjene u načinu života i lijekovi koji će vam pomoći da ih uravnotežite. Održavanje zdravog nivoa insulina može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline i prevenciji povezanih zdravstvenih komplikacija, prenosi “Politikin magazin”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh