Zdravlje

ZADRŽAVANJE VODE, PROMJENE NA KOŽI! Prvi simptomi koji ukazuju da vam je JETRA BOLESNA

Ako se problemi ne liječe, mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, pa čak i zatajenja jetre, što je stanje opasno po život. Rana dijagnoza i rano liječenje mogu pomoći jetri da se oporavi i spriječi ozbiljne probleme.

Simptomi bolesti jetre

Bolest jetre neće uvijek pokazivati ​​simptome i znakove koji bi je otkrili, ali ako se pojave, uključuju:

bol u stomaku
oticanje nogu i gležnjeva
svrab kože
tamne boje urina
svijetla stolica
hronični umor
mučnina i povraćanje
gubitak apetita
česta pojava čireva i modrica
žućkasta boja kože i bjeloočnica

Kada posjetiti ljekara?

Zakažite pregled kod svog liječnika ako imate česte i uporne simptome koji vas zabrinjavaju. Ako je bol u stomaku jak i ne možete ga smiriti, odmah se obratite svom ljekaru.

Kako zaštititi zdravlje jetre?

Održavajte zdravu tjelesnu težinu:

Ako imate prekomjernu težinu, postoji rizik od razvoja masne jetre koja može dovesti do nealkoholne bolesti jetre, koja je danas u porastu. Gubitak težine može biti od velike pomoći kao vid prevencije.

Jedi zdravo:

Glavne namirnice koje treba izbjegavati za zdravlje jetre su rafinirani šećeri, alkohol, prerađena hrana, hrana bogata trans mastima i crveno meso zbog visokog sadržaja zasićenih masti, kao i punomasni mliječni proizvodi poput mlijeka, putera i tvrdih sireva. . Šećeri mogu doprinijeti nastanku masnih naslaga i upalama uzrokujući porast glukoze u krvi i skok inzulina. Alkohol može oštetiti jetru povećavajući nakupljanje masnih kiselina i iscrpljivanjem vitamina i minerala u jetri. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh