Zdravlje

Krvni testovi mogu otkriti ovu tešku bolest čak osam godina prije dijagnoze

Crohnova bolest je teška upalna bolest crijeva za koju nema izlječenja, iako je u određenoj mjeri moguće upravljati njome.

Test krvi - Arhiva

Sada nova studija detaljno opisuje kako se Crohnova bolest može prepoznati mnogo ranije, potencijalno otvarajući više opcija za liječenje.

Znanstvenici sa Sveučilišnog instituta Francis Crick u Velikoj Britaniji i Sveučilišta Aalborg u Danskoj proučavali su desetljeće rezultata testiranja oko 20.000 pacijenata s upalnim bolestima crijeva, zabilježenih prije postavljanja dijagnoze, piše Science Alert.

Tražili su male promjene u 17 različitih biomarkera u tijelu, uključujući markere upale i razine minerala poput željeza.

Budući da je analiziran tako velik skup podataka, tim je mogao uočiti male varijacije koje bi inače bile propuštene: promjene koje su započele otprilike osam godina prije dijagnoze za Crohnovu bolest i tri godine prije dijagnoze za ulcerozni kolitis.

Iako istraživači tvrde da ovi biomarkeri imaju samo “skromnu” sposobnost predviđanja razvoja upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti, to pokazuje koliko rano ove bolesti mogu početi mijenjati tijelo i predstavlja značajan korak prema testovima za raniju i precizniju dijagnozu.

“Toliko se promjena suptilno događa u tijelu prije nego bolest zahvati. To ima velike posljedice za prevenciju jer ističe da postoji prozor prilike za liječenje”, kazao je imunolog James Lee.

Daljnja istraživanja mogla bi istražiti jesu li rani tretmani ili preventivne mjere dovoljne da smanje utjecaj upalnih bolesti crijeva, ili ih čak potpuno spriječiti. Mnoga ispitivanja i tretmani mogu se primijeniti tijekom razdoblja od osam godina.

Ova stanja pogađaju milijune ljudi diljem svijeta, često mlađe ljude, a broj slučajeva raste.

Osim što saznajemo više o tome kako liječiti Crohnovu bolest i slične bolesti, znanstvenici nastavljaju raditi na otkrivanju točno kako te bolesti započinju. To je još jedno područje gdje nova istraživanja mogu biti od vitalne pomoći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh