Zdravlje

Volite puno pričati? To bi mogao biti znak upozorenja za četiri ozbiljna psihička stanja

Ako ste jedna od onih osoba koje vole puno pričati, mogli biste biti u nevolji. Naime, pretjerano pričanje može biti rani znak upozorenja za četiri ozbiljna psihička stanja.

Prijateljice - Savjetnica.com

Naime, pretjerano pričanje poznato i kao kompulzivno pričanje uključuje dugotrajno pričanje bez dopuštanja drugoj osobi da govori, pričanje o posebnim interesima ili prekidanje nekoga kako biste razumjeli svoje misli.

Liječnica i licencirana terapeutkinja Carolyn Rubenstein otkrila je za DailyMail kako to može ukazivati na stanja mentalnog zdravlja kao što su anksioznost, ADHD i autizam.

Autizam

Osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma često imaju problema s interakcijom kao i ograničenim interesima. Međutim, autizam je većinom teško uočiti i sve je više slučajeva koji otkrivaju autizam u odrasloj dobi.

Pretjerivanje u nekim interesima pa tako i u pričanju ne znači nužno da imate autizam, ali ako nemate potrebu za pauziranjem govora ili praćenjem kontakta očima tokom verbalne komunikacije, to može upućivati na mogućnost autizma.

ADHD

ADHD je poremećaj pažnje odnosno hiperaktivnost i on se lakše uočava u odnosu na autizam. Simptomi se uglavnom rano uoče u djetinjstvu, ali ih je moguće uočiti i u starijoj dobi. Obično osobe ne obraćaju pažnju na okolinu, ne mogu se lako fokusirati na zadatke, pretjerano pričaju i prekidaju druge.

“Obično kod ADHD-a postoji tendencija impulzivnosti sa smanjenom inhibicijom. Možete reći šta god vam padne na pamet bez filtriranja, koje samo kažete i ne razmišljate”, rekla je Rubenstein.

Anksioznost

Iako su anksiozne osobe uglavnom tihe i ne vole pretjerano razgovarati, to nije uvijek slučaj. Terapeutkinja Rubenstein istakla je da je pretjerivanje uobičajena karakteristika ovog stanja.

‘”Postoji tendencija da je tjeskoba vezane uz šutnju. Međutim, ljudi će govoriti kako bi izbjegli suočavanje s tišinom. Ta se nervozna energija stvarno raspršuje kroz razgovor”, objašnjava.

Bipolarni poremećaj

BPD ili bipolarni poremećaj je stanje mentalnog zdravlja, koje karakteriše ekstremne promjene raspoloženja. Tako osoba može imati epizode depresije ili manije. Tokom manične epizode, osobe se mogu osjećati veoma uzbuđeno i biti aktivnije nego inače što može dovesti do toga da puno pričaju.

Bipolarni poremećaj može uzrokovati brz ili čak nepravilan govor koji često nema smisla. To je poznato kao govor pod pritiskom, koji se događa kada neko toliko brzo razmišlja da ne može dovoljno brzo izgovoriti riječi. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh