Zdravlje

Kako prepoznati povišeni šećer u trudnoći: Može dovesti do razvoja dijabetesa kod djece

Gestacijski dijabetes je poremećaj tolerancije glukoze koji se prvi put javio u trudnoći.

Kako objašnjavaju ginekolozi, dijabetes u trudnoći često ne uzrokuje neke vidljive znakove ili simptome. Ipak, naglašavaju da se kod većine trudnica ipak javljaju neki simptomi, odnosno dva simptoma. To su pojačana žeđ i učestalo mokrenje.

Isto tako, simptomi mogu da budu i pojačani umor, mučnine, problemi s vidom, odnosno zamagljen vid, te česte infekcije rožnjače. Ako se ne prepozna na vrijeme, gestacijski dijabetes može dovesti do povećanog rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 kod djece.

Osim dijabetesa kod bebe, ostale posljedice neregulisanog trudničkog dijabetesa mogu biti rođenje velike bebe (makrosomija), preeklampsija, spontani pobačaj, usporeno sazrijevanje organa bebe, pogotovo pluća, a u najgorem slučaju može doći i do neonatalne smrti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh