Zdravlje

SVE KREĆE OD NOGU – rečenica koju naše BAKE nisu uzalud pričale! Ukazuju na slabiju krvnu sliku i OVE probleme

Na središnjem delu naših stopala nalazi se centar osnovnog zdravlja. To je jedno od najosetljivijih mesta kroz kojih hladnoća prodire u naše telo. Naša stopala su prožeta mrežom nervnih završetaka, odakle svaki vodi ka određenom organu ili sistemu organa. Rashladiti stopalo, isto je kao i rashladiti koren neke biljke, to će se odraziti na celi sistem.

U našoj tradiciji je poznat osećaj kada se stopala stave u čuveni lavor s toplom vodom, pa se okrepi ceo organizam. Nije slučajno ni što nam posle napornog dana prija masaža baš ovog dela tela.

Šta nam poručuju?
Pored toga što su sinonim za lošu cirkulaciju, hladna stopala direktno ukazuju na slabiju krvnu sliku, ali i na mogući početak slabljenja ili bolesti bubrega, mokraćne bešike, a onda i jetre, pluća i srca. Osim toga, hladna stopala mogu dovesti do frigidnosti i slabljenja se*sualnih funkcija.

Hladna stopala
Ako su vam nožni prsti uvek hladni, jedan od razloga bi mogao da bude loš protok krvi. Problem sa cirkulacijom je ponekad povezan sa pušenjem, visokim krvnim pritiskom ili bolestima srca. Oštećenje nerva nastalo usled nekontrolisanog dijabetesa takođe može da učini da stopala budu hladna. Drugi mogući uzroci uključuju hipotireozu i anemiju. Lekar može da istraži šta bi mogao da bude uzrok, iako ova pojava neretko prati i prostu prehladu.

stopalaFoto: Shutterstock
Zagrejte ih i ojačajte imunitet
Treba imati na umu da bez obzira na to što potapanje u vruću vodu ume da prija, stopala ipak više vole suvu toplotu. I zato evo nekoliko dobrih načina da ih zagrejemo i momentalno pomognemo svom organizmu, naročito ukoliko smo prehlađeni.

1. Zagrejati 300 grama morske soli i umotati je u čistu tkaninu od prirodnog materijala. Spustiti stopala na nju i pustiti da toplota polako prodire.

2. Napuniti termofor vrućom vodom i uraditi isto.

3. Dobro rešenje mogu biti i papuče s grejačima koje su se skoro pojavile, samo što treba biti oprezan da ne preteramo da i ne izazovemo širenje i pucanje krvnih sudova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh