Zdravlje

Jedan znak rane faze demencije moguće je otkriti prilikom tuširanja

Demencija je jedna od vodećih uzroka smrti u svijetu, stoga njeno otkrivanje u ranoj fazi može pomoći osobama i njihovim porodicama da bolje razumiju dijagnozu i prema tome planiraju budućnost.

Tuširanje - Ljepotaizdravlje.ba

Stoga, nije loše poznavati manje poznate znakove koji mogu ukazivati na ovu bolest. Naime, naučnici su otkrili da jedan takav simptom možete uočiti prilikom tuširanja.

Kao jedan od čudnijih znakova koji upućuju na demenciju je gubitak osjeta mirisa. Dakle, ako ne osjećate miris svog šampona, gela za tuširanje ili sapuna dok ste pod tušem, to bi mogao biti znak da ste u ranoj fazi demencije.

Gubitak pamćenja ne mora nužno biti znak demencije, ali sposobnost prepoznavanja mirisa je okaraterisan kao jedan od prvih znakova.

Ovu studiju objavio je Univerzitet u Chicagu, a istraživanje je temeljeno na studiji u kojoj je sudjelovalo 515 osoba. Profesor David Strain, predavač na Univerzitetu Exeter, rekao je da demencija samo znači da mozak ne radi tako dobro kao prije.

Pored gubitka pamćenja i osjeta mirisa, postoji još simptoma koji ukazuju na ovo stanje, a to su: promjene raspoloženja, teže obavljanje svakodnevnih zadataka, poteškoće s koncentracijom, poteškoće s govorom te zbunjenost u vremenu i prostoru. Budući da postoje različite vrste demencije, neke od ovih simptoma nije moguće odmah primijetiti. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh