Zdravlje

Ovaj znak upozorenja može se pojaviti sedmicama prije moždanog udara

Postoje ključni simptomi moždanog udara na koje znamo da moramo pripaziti – obješeno lice i nejasan govor. Ali jeste li znali da se neki znakovi upozorenja mogu pojaviti sedmicama prije nego što se moždani udar dogodi?

Glavobolja - Facebook

Problemi s podizanjem jedne ili obje ruke tijekom svakodnevnih aktivnosti, poput kuhanja, mogli bi ukazivati na prolazni ishemijski ispad, skraćeno TIA, koji se naziva i mini moždani udar ili udar upozorenja.

Prema Udruzi za moždani udar, simptomi su slični moždanom udaru, a mogu uključivati i iznenadni gubitak vida, zamagljen vid ili dvoslike, vrtoglavicu, zbunjenost, poteškoće u razumijevanju onoga što drugi govore, probleme s ravnotežom i koordinacijom. Razlika je u tome što ti simptomi ne traju dugo i što ne dovode do trajne neurološke ozljede. To je zato što je blokada koja zaustavlja dotok krvi u vaš mozak privremena.

Ali ljudi koji dožive prolazni ishemijski ispad često dožive i moždani udar u danima ili tjednima koji slijede, upozorava Udruga. Zato takozvani mini moždani udar nikad ne treba ignorirati, već je potrebno posavjetovati se s liječnikom o daljnjim koracima. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh