Zdravlje

Rizik od srčanog udara je 13 posto veći ponedjeljkom

Iako razlog nije jasan vjeruje se da odlazak u krevet kasno vikendom, nakon čega slijedi rano ustajanje na početku radnog tjedna, pojačana konzumacija alkohola vikendom i porast stresa ponedjeljkom na poslu mogu dovesti do stresnih reakcija u tijelu

Srčani udar - Screenshot

Značajno više smrtonosnih srčanih udara događa se ponedjeljkom nego u drugim danima u tjednu, pokazuje nova studija predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva ovog tjedna u Manchesteru.

Zašto je to tako još nije u potpunosti razjašnjeno, ali svijest o simptomima srčanog udara nastoji se globalno podići jer su kardiovaskularne bolesti i srčani udari među najčešćim uzrocima smrti u svijetu. Tako je i u Hrvatskoj, gdje se godišnje bilježi oko 22 tisuće umrlih zbog bolesti srca i krvnih žila, više žena nego muškaraca.

Više je faktora

Liječnici iz Belfast Health and Social Care Trust i Royal College of Surgeons u Sjevernoj Irskoj sada su otkrili da se srčani udari sa smrtnim posljedicama povećavaju, osobito ponedjeljkom. Za potrebe svog istraživanja analizirali su podatke 10.528 pacijenata u Irskoj koji su hospitalizirani s teškim infarktom između 2013. i 2018. godine i otkrili da su teški srčani udari bili za 13 posto češći ponedjeljkom nego bilo koji drugi dan u tjednu. Teški srčani udar ima i povišeni rizik od smrtnog ishoda.

– Pronašli smo snažnu statističku korelaciju između početka radnog tjedna i učestalosti srčanog udara – kaže voditelj studije Jack Laffan i dodaje da uzrok ovom fenomenu može biti promijenjeni ritam spavanja.

– Uzrok je vjerojatno multifaktorski, ali na temelju onoga što znamo iz prethodnih studija, razumno je pretpostaviti da cirkadijalni element ima utjecaj. Primjerice, odlazak u krevet kasno vikendom, nakon čega slijedi rano ustajanje na početku radnog tjedna, mogao bi dovesti do stresnih reakcija u tijelu – nastavio je Laffan.

Plavi ponedjeljak

I neka prethodna istraživanja već su dokazala isti učinak ponedjeljka na naše srce, što su nazvali fenomen Plavog ponedjeljka. Primjerice, 2014. godine istraživači s Université Libre de Beuxelles otkrili su porast srčanog udara od 18 posto ponedjeljkom u usporedbi sa subotom. Najviše je pogođena dobna skupina od 35 do 44 godine.

Istraživanje u Kanadi iz 2017. čak je otkrilo i povećanu stopu iznenadne srčane smrti bez poznatih već postojećih srčanih bolesti kod mlađih muškaraca ponedjeljkom. Prema studiji, rizik se smanjio s godinama. Moguća objašnjenja za ovaj fenomen su nagli porast stresa ponedjeljkom na poslu u kombinaciji s nezdravim ponašanjem poput visoke konzumacije alkohola vikendom. piše gloria


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh