Zdravlje

Problem koji ne smijete ignorisati: Noćno mokrenje može biti znak zdravstvenih problema

Iako je dijabetes jedan od najčešćih razloga za nokturiju, NHS navodi da to također može biti posljedica problema sa srcem

WC šolja - B92

Ustajanje tokom noći i odlazak u toalet u većini slučajeva znači da smo nekoliko sati prije spavanja popili previše tečnosti. Međutim, ponekad česta potreba za mokrenjem tokom noći može ukazivati i na neke druge, ozbiljnije zdravstvene probleme koje ne bismo smjeli ignorirati.

Najčešći znakovi
Kako objašnjavaju ljekari, moguće je da patimo od nokturije, jednog od najčešćih znakova poremećaja donjeg dijela mokraćnog sistema, što je uobičajena pojava kod starijih ljudi. Međutim, ovo stanje također može biti uzrokovano nizom medicinskih problema, uključujući i dijabetes.

Naime, dijabetes se često naziva tihim ubicom jer se njegovi simptomi pogrešno dijagnosticiraju kao hronični umor ili pojačana žeđ, navodi Diabetes UK. Drugi simptomi uključuju češće mokrenje, naročito u večernjim i noćnim satima.

– Visok nivo šećera u krvi povećava vašu žeđ pa možete piti više nego inače, a to dovodi do česte potrebe za odlaskom u toalet. Isto tako, visoke količine šećera u krvi također iritiraju mokraćni mjehur uzrokujući češće mokrenje – objašnjavaju stručnjaci.

Iako je dijabetes jedan od najčešćih razloga za nokturiju, NHS navodi da to također može biti posljedica problema sa srcem.

Otekline zgloba
– Ako imate problema sa srcem, primijetit ćete otekline oko zglobova. Kada ležite ili su vam stopala podignuta, tekućina se apsorbira u krvotok i uklanjaju je bubrezi. To povećava potrebu za mokrenjem noću – objašnjava urolog dr. Džefri Vajs (Jeffrey Weiss) koji dodaje kako je upravo pojačana potreba za mokrenjem, naročito noću, specifična zbog kongestivnog zatajenja srca,piše Avaz

Ljekari također upozoravaju kako učestalo noćno ustajanje radi mokrenja također može biti posljedica ozbiljnih zdravstvenih problema s prostatom pa treba i na to obratiti pažnju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh