Zdravlje

OVO SU SIMPTOMI NEDOSTATKA VITAMINA D NA JEZIKU KOJE NE SMIJEMO IGNORISATI!

Nedostatak vitamina D prilično je čest problem među ljudima koji ne provode dovoljno vremena na suncu, imaju višak kilograma ili su starije životne dobi.

vitamin D - Ilustraciha

Doktori upozoravaju kako kronični nedostatak vitamina D u našem tijelu može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su slabe kosti, deformiteti kostiju, grčevi u mišićima i umor, a čak može doprinijeti problemima mentalnog zdravlja.

Kako donosi Times of India, naše tijelo nam određenim znakovima može pokazati da imamo manjak ovog važnog vitamina, a neki od njih javljaju se u ustima. Naime, istraživanja su pokazala kako nedostatak vitamina D može uzrokovati sindrom peckanja u ustima.

Glavni simptom ovog sindroma je intenzivna bol koja se može manifestirati kao osjećaj peckanja, žarenja ili bockanja, osobito na jeziku, ali i drugim dijelovima usta kao što su usne i nepce. Bolovi se mogu javiti s osjećajem obamrlosti koji dolazi i prolazi.

Ostali simptomi mogu uključivati suhoću usta ili promjene u okusu. Iako ovo stanje može biti uzrokovano i drugim čimbenicima koji ne uključuju nedostatak vitamina D u organizmu, liječnici preporučuju obaviti pregled kako bi se dobila odgovarajuća dijagnoza prneosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh