Zdravlje

Jedan simptom može ukazivati na tumor mozga: JAVLJA SE PRI BUĐENJU

Milioni ljudi širom svijeta svake godine podlegnu tumoru mozga, često zato što se bolest otkrije prekasno, piše Index.hr.

U većini slučajeva simptomi se pojavljuju tek kada intrakranijalni tlak prijeđe određeni prag, a budući da se tekućine koje okružuju glavu povećavaju kada tijelo leži, neki simptomi mogu biti izraženiji odmah nakon buđenja, donosi Express.

Naime, liječnici objašnjavaju kako je jutarnja glavobolja jedan od vodećih simptoma često povezanih s tumorima mozga. Tradicionalno se smatralo da glavobolja kao simptom tumora mozga pokazuje neke specifične kliničke karakteristike, uključujući pogoršanje ujutro ili kada ležimo, te je najčešće popraćena mučninom i povraćanjem.

Osim što je izraženija ujutro, liječnici također navode da je način bola kod svakog pacijenta drugačiji. Prema njihovim riječima, glavobolje koje ukazuju na tumor mozga često se opisuju kao tupi bolovi, odnosno kao određeni osjećaji neugodnog pritiska. S druge strane, neki pacijenti osjećaju oštre ili probadajuće bolove.

Glavobolje koje ukazuju na tumor mozga mogu biti locirane u određenom dijelu glave te su često izraženije kada oboljela osoba kašlje, kiše ili se sagne. Liječnica Lindsay Lipinsky, asistentica profesora onkologije i neurokirurginja, sugerira da je važno obratiti pažnju i na druge znakove upozorenja.

”Dosad provedena istraživanja na ovu temu procjenjuju da 60 posto pacijenata s tumorima mozga ima i druge simptome osim glavobolje. Najčešće se javljaju s drugim neurološkim problemom, kao što su problemi s govorom ili nakon doživljenog epileptičnog napadaja. Neki pacijenti imaju i poteškoće s gutanjem, probleme s pamćenjem i koncentracijom, ali i s vidom”, objašnjava Lipinsky.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh