Zdravlje

Sastojak koji ublažava žgaravicu poslije kafe

​Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osjetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Šoljica kafe - Stvarukusa.rs

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim bijelim praškom – sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane.

Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralisanje kiseline.

Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne osjeća ukus ovog praha.

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spriječi pojavu kiselosti u organizmu.

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam – pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević. prenose “Nezavisne“.

Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mlijeko, bijeli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osjetljiv želudac trebalo da izbjegavaju ispijanje kafe na ovakav način, prenosi b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh