Zdravlje

NEDOSTATAK ŽELJEZA U KRVI: Evo kako da to prepoznate, a u ovoj hrani ga ima najviše

Uprvom redu se radi kompletna krvna slika u sklopu koje se određuju hematološki indeksi koji pružaju podatke o volumenu krvi, veličini eritrocita, koncentraciji hemoglobina u eritrocitima

Anemija je poremećaj koji karakterizira nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak željeza jedan je od najčešćih problema u ishrani u svijetu, a najčešća i najpoznatija anemija jeste upravo ona koja nastaje usljed nedostatka željeza. O uzrocima, rizicima, izazovima i terapiji govori dr. Marina Jotić-Ivanović, specijalista porodične medicine i magistrica prehrambene tehnologije – nutricionizma.

Odlazak ljekaru

Kako se karakterizira anemija?

– U početnoj fazi anemija zbog nedostatka željeza može biti blaga i bez simptoma, ali, kako se stanje produbljuje, pojavljuju se znaci i simptomi koji mogu ukazivati na nedostatak željeza.

Koje je analize potrebno uraditi kako bi se ustanovio deficit željeza?

– Prisustvo simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak željeza zahtijeva odlazak ljekaru na pregled, a nakon uzimanja podataka o tegobama i pregleda ljekar će vas uputiti da se rade laboratorijski nalazi krvi. U prvom redu se radi kompletna krvna slika u sklopu koje se određuju hematološki indeksi koji pružaju podatke o volumenu krvi, veličini eritrocita, koncentraciji hemoglobina u eritrocitima, te se određuje koncentracija željeza u krvi. Međutim najosjetljiviji parametar koji se određuje je feritin.

Šta je feritin?

– Feritin je protein krvi koji sadrži željezo i na osnovu njega se dobiva informacija koliko je željeza uskladišteno u našem tijelu. Ukoliko su vrijednosti niže od očekivanih za žene ili muškarce, to ukazuje na činjenicu da su rezerve u tijelu manje i da postoji opasnost od nedostatka željeza. Ovaj parametar se smanjuje prije samog smanjenja željeza i drugih parametara u krvi, tako da je moguće da nedostatak željeza postoji i kada su željezo i hemoglobin uredni. Zbog toga je neophodno da obrada u pravcu postavljanja dijagnoze anemije zbog nedostatka željeza bude sveobuhvatna.

Ko se nalazi u posebnom riziku od nedostatka željeza?

– Anemija zbog nedostatka željeza je široko prisutna u svijetu, a u posebnom riziku za razvoj ove anemije su žene u reproduktivnom periodu. Menstruacijom žene gube određenu količinu krvi, tako da gube i određenu količinu željeza. To je normalna pojava, ali, ako su ciklusi poremećeni, tj. česti, obilni, produženi (krvarenje traje nekoliko dana), mogu dovesti do gubitka većih količina željeza i nastanka anemije.

To znači da su trudnice u riziku od deficita željeza?

– Trudnice se svakako nalaze u posebnom riziku od nastanka deficita. Trudnoća predstavlja stanje u kome zbog povećanja volumena krvi, potreba ploda i placente, postoje povećane potrebe za željezom. Također, u toku samog porođaja se očekuju gubici željeza krvarenjem. Zbog svega navedenog veoma je važno da trudnice povedu računa o svojoj krvnoj slici prilikom planiranja trudnoće, odnosno od samog početka trudnoće. Preporučljivo je da se kod trudnica, osim osnovnih parametara krvne slike, prati i prethodno spomenuti feritin, kako bi se ustanovilo kakvim zalihama željeza trudnica raspolaže te da se pravovremeno uključi suplementacija.

Važna prehrana

U kojoj hrani se nalazi najviše željeza?

– Što se tiče hrane, željezo se nalazi u hrani životinjskog i biljnog porijekla. Ipak, uprkos ustaljenom mišljenju da se najveće količine željeza nalaze u zelenom povrću, to nije tako. Hrana koja u sebi ima najviše željeza je crveno meso, meso peradi, riba i morski plodovi.

Željezo se nalazi u grahoricama (grah, grašak, leća), žitarice cjelovitog zrna, orašasti plodovi. Manje količine se nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima. Također, željezo porijeklom iz životinjskih namirnica je bolje iskoristivo zbog formulacije. Osobe koje ne jedu meso su u većem riziku da imaju nedostatak željeza.

Koja bi bila Vaša preporuka iz prakse za nadoknadu željeza?

– Mogu da preporučim dodatak ishrani “Ferrimore Forte” jer, zahvaljujući posebnoj formulaciji, ne prouzrokuje spomenute stomačne tegobe. Sadrži željezo u dozi od 30 mg, a prisustvo vitamina C omogućava bolju iskoristivost željeza. Uzima se jedna kapsula dnevno, pa je saradnja pacijenata obično veoma dobra.

Potrebni tretmani

Koji su najčešći izazovi u tretmanu deficita željeza/anemije?

Jedan od najvećih izazova jeste otkriti uzrok nastanka deficita željeza. Sam tretman nedostatka željeza zahtijeva unos suplemenata ili lijekova za nadoknadu željeza. Prvi efekti se očekuju za dvije sedmice, ali nadoknada željeza treba trajati značajno duže. Odnosno, kada se popravi osnovna krvna slika, potrebno je još tri do šest mjeseci da se popune depoi željeza u vidu feritina.
Liječenje se smatra uspješnim ako se vrijednosti feritina povećaju na 50 mikrograma/l. Dužina trajanja terapije pacijentima često predstavlja problem, posebno ako uzmemo u obzir da preparati željeza mogu prouzrokovati stomačne smetnje, poput mučnine, bola u želucu, žgaravice, metalnog okusa u ustima, zatvora i slično. Dakle, izbor adekvatnog preparata je svakako izazov.

Pojava simptoma

Simptomi koji mogu ukazivati na nedostatak željeza:

Prvo se javljaju umor, malaksalost, zamaranje
Bljedilo kože i vidljivih sluznica
Bolovi u grudima, ubrzan rad srca i nedostatak zraka, kratak dah (naročito izraženo prilikom fizičke aktivnosti)
Glavobolja, vrtoglavica i omaglica
Hladne ruke i noge, nepodnošenje hladnoće
Upala sluznice usne duplje, glositis (upala jezika), ispucali uglovi usana (heiloza)
Lomljivi nokti
Slabiji apetit
Sindrom nemirnih nogu
Pika (potreba i konzumacija supstanci koje nisu hrana)
Kod djece manjak željeza može dovesti do razdražljivosti, poremećaja pažnje i gubitka interesa za okolinu te slabijeg uspjeha u školi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh