Zdravlje

Svako jutro uzmite jednu kašičicu maslinovog ulja, a evo i zbog čega

Mediteranskim narodima maslinovo ulje je tokom 4.000 godina služilo kao sredstvo plaćanja, u srednjem vijeku se koristilo umjesto gotovine. Upotrebljavali su ga kao lijek, kozmetički sastojak, a zlatari su maslinovim uljem polirali drago kamenje.

Maslina je zimzeleno mediteransko stablo granate krošnje i kožnatih tamnozelenih listova koji se obnavljaju svake tri godine. Ovo su samo neke od situacija i primjena maslinovog ulja.

Ubodi insekata

U 150-200 mililitara maslinovog ulja umješajte jednu do dvije glavice crvenog luka. Kuhajte oko sat vremena. Time mažite mjesta uboda.

Bolovi u ušima

Namočite komad gaze ili malo vate mlakim maslinovim uljem i stavite u uho koje boli. Ponovite nekoliko dana.

Protiv zatvora

Ujutro priije jela uzmite 1-2 kašičice maslinovog ulja. Djeci dajte kašičicu ulja ujutro prije jela.

Kamen u bubregu

Pet dana prije doručka, ručka i večere uzimajte po kašičicu nerafiniranog maslinovog ulja, a možete dodati i malo sjeckanog peršuna.

Probava

Svako jutro prije jela uzmite po kašičicu maslinovog ulja i riješićete problem sa probavom.

Visok pritisak

U 300 mililitara vode kuhajte 20 listova masline sve dok se voda ne smanji za trećinu. Zatim maknite s vatre, procijedite, zasladite i pijte toplo dva puta na dan, prije doručka i večere ili pijte po kašičicu maslinovog ulja četiri puta na dan.

Poslije srčanog infarkta

Mješavinu od dvije kašičice usitnjenog lista masline i po kašiku lišća metvice i cvijeta lavande prelijte sa 700 mililitara vrele vode, ostavite da stoji dva sata, procjedite i pijte po 100 mililitara svakih sat vremena.

Jačanje pluća

Napravite mješavinu 250 grama maslinovog ulja, 250 grama šećera u kockama i 250 grama limunovog soka. Ostavite da odstoji dan-dva i uzimajte prije jela po dvije kašike više dana.

Kašalj, grlo i promuklost

Uzimajte tri puta na dan po kašiku maslinovog ulja, sve dok kašalj, promuklost ili upala ne nestanu.

UV zraci

Prije sunčanja kožu namažite mješavinom maslinovog ulja i limunovog ili jabikovog, odnosno vinskog sirćeta pa ostavite oko 25 minuta da se upije u kožu.

Jačanje kose

Šaku suhog i sitno narezanog korijena čička prelijte sa malo 90-postotnog alkohola. Pustite da odstoji dvije sedmice. Dolijte pola litra maslinovog ulja, pokrijte teglu gazom i pustite da odstoji jedan mjesec. Pri opadanju kose i peruti mažite tjeme jednom sedmično, a svakodnevno ga ispirite čajem od korjena čička, prenosi “b92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh