Zdravlje

TABLICA ŠEĆERA U KRVI ZA SVE UZRASTE: Evo koja je NORMALNA RAZINA ŠEĆERA NAKON JELA!

Kada je dijabetes potreban za praćenje i redovito mjerenje šećera u krvi. Glukoza norma ima malu razliku u dobi i jednaka je za žene i muškarce.

Inzulin u krvi - Nezavisne.com

Prosječni indeks glukoze natašte je između 3,2 i 5,5 mmol / l. Nakon jela, norme mogu doseći 7,8 mmol / l.

Da bi rezultati bili točni, analiza se obavlja ujutro, prije jela. Ako analiza kapilarne krvi pokazuje rezultat od 5,5 do 6 mmol / l, ako odstupanje od normi liječnika može dijagnosticirati dijabetes.

Ako se krv uzima iz vena, rezultat mjerenja bit će mnogo veći. Norma za mjerenje venske krvi na prazan želudac nije više od 6.1 mmol / l.

Analiza venske i kapilarne krvi može biti netočna i nije prikladna ako pacijent nije slijedio pravila pripreme ili je testiran nakon prehrane. Kršenje podataka može rezultirati čimbenicima kao što su stresne situacije, prisutnost sekundarne bolesti i ozbiljne ozljede.

Normalna glukoza
Inzulin djeluje kao glavni hormon, koji je odgovoran za snižavanje razine šećera u tijelu.

Proizvodi se uz pomoć beta stanica pankreasa.

Na pokazatelje povećanja razine glukoze mogu utjecati sljedeće tvari:

Nadbubrežne žlijezde proizvode norepinefrin i epinefrin;
Druge stanice gušterače sintetiziraju glukagon;
Hormon štitnjače;
Podjela mozga može proizvesti “naredbu” hormon;
Kortikosteron i kortizol;
Bilo koja druga supstanca slična hormonima.

Postoji dnevni ritam, prema kojem je najniža razina šećera fiksirana noću, od 3 do 6 sati, kada je osoba u stanju spavanja.

Dopuštena razina glukoze u krvi u žena i muškaraca ne smije prijeći 5,5 mmol / l. U međuvremenu, vrijednosti šećera mogu varirati ovisno o dobi.

Dakle, nakon 40, 50 i 60 godina zbog starenja tijela može se promatrati sve vrste kršenja u radu unutarnjih organa. Ako se trudnoća pojavi u dobi od preko 30 godina, mogu se pojaviti i male odstupanja.

Postoji posebna tablica u kojoj su propisane norme za odrasle i djecu.

Najčešće, jedinica glukoze u krvi koristi mmol / litra. Ponekad se koristi druga jedinica – mg / 100 ml. Da biste doznali koji se rezultat dobiva u mmol / litri, morate umnožiti podatke od mg / 100 ml za 0,0555. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh