Zdravlje

Ove tri žitarice oporavljaju crijeva

Ako pratite trendove u ishrani ili ako ste pobornik zdravije, nutritivno bogatije ishrane onda su vam dobro poznate takozvane pseudožitarice koje su odlična alternativa za pšenicu.

Ljudska crijeva - Net.hr

Riječ je o heljdi, amarantu i kinoi – namirnicama koje sa pravom zaslužuju svoje mjesto na našoj trpezi.

“Čini se da se u zadnjih nekoliko godina ‘pojavilo’ mnogo novih žitarica za koje nikada nismo ni čuli ili koje su pak ponovo postale popularne i za koje vjerujemo da su kvalitetnije od dobro nam poznate pšenice, pirinča i kukuruza. Što se tiče pšenice, a naročito proizvoda od bijelog brašna, za većinu nas preporuka jeste da ih smanjimo i zamijenimo proizvodima od cijelog zrna žitarica i pseudožitarica”, ističe dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

“Pseudožitarice su heljda, amarant i kinoa i zaista se sve tri odlikuju izuzetno dobrim nutritivnim profilom, te bih preporučila njihovu upotrebu. Kinoa i amarant se posebno ističu svojim aminokiselinskim sadržajem, sadrže gotovo sve esencijalne aminokiseline zbog čega su odlična altternativa za meso, naročito važne u periodima posta. Heljda može biti posebno korisna kod problema ‘propusnih crijeva’ i različitih intolerancija koje zahtijevaju oporavak crijeva, kada pšenica može smetati”, dodaje naša sagovornica.

Danas su sve ove namirnice lako dostupne i mogu se nabaviti u svakom bolje opremljenom marketu ili zdravoj hrani, a iskusne domaćice znaju da je moguće čak kupiti i gotov hljeb, testeninu ili kore za pitu od heljde. S druge strane kinoa, koju zovu još i “majkom svih žitarica” se najbolje ponaša u različitim salatama – mogućnosti kombinovanja su brojne, a ova namirnica lijepo se slaže sa gotovo svim drugim povrćem, posebno pečurkama, pasuljem, paprikom, čeri paradajzom. Ipak, od nje je moguće napraviti i različite krekere, pite, čorbice…

Stručnjaci ističu i da je redovno konzumiranje kinoe zbog visokog nivoa magnezijuma povezano sa boljim zdravljem srca. Takođe, dobar je izbor za ljude sa dijabetesom tipa 2 i za one koji su u riziku da ga razviju. Kinoa sadrži puno vlakana, proteina, vitamina B i gvožđa. Najbolje što kinoa nudi jeste visok nivo proteina, što je posebno važno za vegane čija ishrana je nerijetko siromašna proteinima.

Inače, još jedna prednost pseudožitarica jeste što ne sadrže gluten, a to je jedan od razloga zašto su naglo postale popularne u posljednjih nekoliko godina, u svjetlu činjenice da sve sve više ljudi okreće bezglutenskoj ishrani.

Olajdžija se osvrnula i na sve širu zastupljenost bulgura i kus-kusa, istakavši da je riječ o prerađenom zrnu u različitom stepenu, te da su zato ipak bolji izbor integralne žitarice. Ona savjetuje i da u svakodnevnoj ishrani preskočimo upotrebu pahuljica za doručak i okrenemo se upravo ovim zdravijim žitaricama i pseudožitarica.

“Razumije se, ne postoji ‘pobjednik’ u ovoj grupi namirnica te je najbolji savjet kombinacija svih (pseudo)žitarica kako bismo dobili najbolje od svake. Heljda, amarant, kinoa, proso, pirinač, kukuruz, ovas, spelta… sve one mogu biti dio uravnotežene ishrane, te ih sve možemo pripremati i u slanom i slatkom izdanju. Slatka varijanta ovih žitarica mnogo je hranljivija i zasitnija od klasičnih pahuljica koje danas široko koristimo”, zaključuje ova nutricionistkinja.

Mi vam ovog puta donosimo dva jednostavna, a vrlo lijepa i izdašna recepta sa kinoom, te amarantom u glavnoj ulozi.

Salata sa kinoom i pasuljem
½ šolje kuvane kinoe

⅔ šolje kuvanog crvenog pasulja (može i iz konzerve)

malo cijeđenog limuna

maslinovo ulje, so, biber (po ukusu)

1 paradajz isjeckan na kockice

1 šaka bebi špinata

sitno sjeckan mladi luk (može i crni)

Priprema:
Povrće i kinou pomiješajte u velikoj činiji, potom dodajte začine, ulje i limunov sok i sve dobro promiješajte. Prijatno!

Amarant sa povrćem
crni i bijeli luk

puter, maslinovo ulje

vrganj

još pečuraka po izboru

amarant

soja sos

crveno vino

Priprema:
Zagrijte kašiku putera i kašiku maslinovog ulja na umjerenoj temperaturi. Zatim dodajte krupno sjeckani luk i ostavite da se dinsta oko 10 do 15 minuta. Vodite računa o temperaturi.

U posebnoj posudi šolju vrganja prelijte sa dvije šolje provrele vode i ostavite da odstoje 10 do 15 minuta. Potom ih procijedite, a tečnost nemojte bacati, već ulijte u činiju i sačuvajte je, isjeckajte ih i odložite sa strane.

Tečnost u kojoj su bile potopljene pečurke dodajte u šerpu sa lukom, zajedno sa još dvije i po šolje hladne vode i dvije šolje amaranta.

Poklopite šerpu sve dok ne proključa, a potom kuvajte još 20 do 25 minuta. Zatim umiješajte kašičicu soli i sklonite sa ringle.

U tiganju istopite kašiku putera i kašiku maslinovog ulja. Propržite sitno sjeckana tri čena bijelog luka, ranije isjeckane vrganje i još 450 grama pečuraka po vašem izboru. Posolite, dodajte kašiku soja sosa i dinstajte sve od osam do 10 minuta. Zatim dodajte tri kašike slatkog, crvenog vina i dinstajte još dva minuta.

Sipajte amarant u tanjir, a na vrh pospite smjesu od pečuraka, piše Kurir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh