Zdravlje

Velikom broju ljudi treba i do godinu dana za oporavak od težeg oblika covida: Ovo su najčešći simptomi

Britanska studija govori kako se trećina preboljelih od covida potpuno oporavi tek godinu dana nakon zaraze

Britanski znanstvenici utvrdili su da se manje od trećine pacijenata potpuno oporavi unutar 12 mjeseci po otpustu iz bolnice nakon preboljenja koronavirusne bolesti.

Manje od 30 posto pacijenata, koji su bili hospitalizirani zbog covida-19 i imali su simptome i nakon otpusta, kaže da se osjećaju potpuno oporavljenima godinu dana kasnije, prema studiji koja nudi nove uvide u potencijalne tretmane, prenio je britanski Guardian.

Kako se pandemija razvijala, sve veći broj istraživanja je otkrio da covid ne samo da uzrokuje zdravstvene probleme kratkoročno, već ima i dugoročne posljedice.

Sada je studija otkrila da je kod mnogih od onih koji su imali dugotrajne simptome nakon hospitalizacije uočeno malo poboljšanja.

Oporavak tek nakon godinu dana

Njihovo stanje otprilike 12 mjeseci nakon otpusta slično je onome nakon pet mjeseci po izlasku iz bolnice.

“Samo se svaki treći sudionik istraživanja osjećao potpuno oporavljenim u roku od godine dana”, rekla je Rachel Evans, jedna od suvoditeljica posthospitalizacijske studije covida-19 provedene pod okriljem Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) biomedicinskog istraživačkog centra u Leicesteru.

Zbog nepotpunih podataka smatraju da bi se taj raspon mogao kretati od 20 do 60 posto, prema istraživanju koje tek treba proći znanstvenu recenziju. prneosi “Net“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh