Zdravlje

OVAJ SASTOJAK CIGARETE JE NAJŠTETNIJI, oslobađa toksine koji utiču i na pušača i na okolinu, a može se eliminisati

Cigarete - Ordinacija.hr

Mnogi bi pogrešno odgovorili na pitanje šta je najštetnije kod pušenja cigarete. Možda je jedini tačan odgovor da je najštetnija ova navika sama po sebi koje se, uprkos svijesti o lošim efektima po zdravlje i okolinu, pušači ipak ne odriču tek tako.

To pokazuje i zvanična statistika koja kaže da u svijetu trenutno ima više od milijardu pušača. Iako se skoro pola vijeka koristi u terapijama odvikavanja od pušenja, na pitanje koja je druga najštetnija stvar kod cigarete neki bi odgovorili nikotin – i pogriješili.

Nikotin je supstanca koja se prirodno nalazi u biljci duhana. Nije bez rizika i izaziva zavisnost, ali nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem. Ovaj sastojak je postao dio rješenja u borbi protiv odvikavanja od cigareta još sedamdesetih godina prošlog vijeka, tako što se unosi kroz nikotinske žvake, flastere i tablete.

Najštetniji je duhanski dim
Najveći i gorući problem kod cigareta je zapravo duhanski dim. Nastaje procesom sagorijevanja cigarete i sadrži više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. Ono što dovodi do stvaranja duhanskog dima je proces sagorijevanja, koji započinje na 400 stepeni celzijusa. Tada cigareta počinje da gori i stvara se dim, a kada je upaljena, njena temperatura može da dosegne gotovo 900 stepeni. Na toj temperaturi nastaju i sve štetne supstance.

Sagorijevanje je problem a zagrijavanje može biti dio rješenja

I to nije samo slučaj kod biljke duhana. Sagorevanjem bilo koje druge biljke takođe će se oslobađati štetni dim i toksične materije. Redukovanje i kontrola temperature je ključna da bi se izbjeglo sagorijevanje, samim tim i stvaranje dima. Kako se na primjeru cigarete zna da ih pušači konzumiraju prvenstveno zbog nikotina, nauka je pronašla put da se do ovog sastojka biljke duhana dođe i na drugi način, odnosno procesom zagrijavanja.

Alternative cigaretama koje su bazirane na ovoj, savremenoj tehnologiji zagrijaavanja a ne sagorijevanja duhana ne stvaraju duhanski dim već aerosol, koji se sastoji od tečnih čestica i gasa. Naučne studije na primeru alternativa pokazuju da aerosol sadrži do 95 posto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete. Iako nijedan proizvod na bazi duhana i nikotina nije bez rizika, i ako znamo da je najbolje rješenje osloboditi se duvanskog dima tako što će pušači ugasiti cigaretu, oni koji to ipak ne učine mogu da potraže informacije o manje štetnim alternativama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh