Zdravlje

Voda za kafu ne smije 2 puta da proključa, ni slučajno – a evo zašto: Postoji jako dobar razlog, ne igrajte se

Kome se nije dogodilo da zaboravi na vodu za kafu ili čaj.

Kafa - RadioSarajevo.ba

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se sjetimo tek kada je gotovo sva voda uvrila. Većina samo dospe novu vodu u već proključalu i zakuha kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što prije riješiti.

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživavanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vrijeme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni. Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijeni, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje, piše Lepa i Srećna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh