Zdravlje

KAKO NA PRIRODAN NAČIN SMANJITI ANKSIOZNOST: Uradite jednostavnu vježbu od 5 minuta – Izbacuje sav stres iz tijela i uma

Vježba na stolici koja pomaže da smanjite anksioznost – izbacuje stres iz tijela i uma!

Ubrzano disanje - Tion.ru

Anksioznost i napadi panike mogu otežati svakodnevni život, funkcionisanje, obavljanje zadataka, donošenje odluka, ali kroz psihoterapije i redovnim radom na sebi svom mentalnom zdravlju, neprijatni simptomi anksioznosti mogu se u potpunosti smanjiti ili izgubiti.

Svako od nas se u određenim životnim situacijama suočio sa strahom ili anksioznošću, ali učestala anksioznost i napadi panike koji se ponavljaju zahtjevaju stručnu pomoć.

Kako prepozati napad panike?

Najčešće se javljaju sljedeći simptomi:

strah od gubljenja kontrole
ubrzano kucanje srca
znojenje
suženje vida
vrtoglavica
trnjenje u prstima
strah od smrti
grč u mišićima
bol u grudima

Kako biste smanjili neprijatne simptome anksioznosti i napada panike, isprobajte jednu jednostavnu i prirodnu tehniku koja će pomoći da se umirite.

Riječ je o vježbi prihvatanja. Kada se pojave neprijatni simptomi poput ubrzanog kucanja srca, grčenja mišića, straha, a vi znate da su povezani sa napadom panike, pokušajte da ih prihvatite.

Umjesto da se fokusirate na to kako da ispravite ili se riješite tog simptoma, vi se na njega usredsredite.

Izgovorite u sebi na primjer – “Moj puls je pojačan zbog anksioznosti…”

Na ovaj način se suočavate sa strahom tako što razvijate svijest o njemu, umjesto da se protiv njega borite. Kada osvijestite šta je zapravo uzrok ovog simptoma i počnete samo na njega da se fokusirate, primjietit ćete kako se vaši mišići opuštaju, a srce umiruje.

Prema holistici, mi smo sa svojim tijelom povezani intuitivno, na dubljem nivou. To znači da posjedujemo moć da umirimo svoje tijelo i um, a u tome nam može pomoći jedna energetske vježba.

Vježba za smanjenje stresa i anksioznosti

Sjedite na stolicu i stopala čvrsto postavite na pod. Stavite jednu ili obje ruke na srce kako biste se sa njim povezali. Dišite polako. Zatvorite usta i vrh jezika stavite na gornja nepca. Dišite polako i prirodnim ritmom – udah i izdah. Možete zatvoriti oči ukoliko vam to više prija.

Ova meditativna vježba pomaže da se opustite i oslobodite se nakupljenog stresa. Preporučuje se i osobama koje imaju problema sa nesanicom, piše “Lovesensa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh