Zdravlje

4 ČESTA SIMPTOMA BRITANSKOG SOJA: Pacijenti zaraženi ovim sojem koronavirusa PRJAVLJUJU jači kašalj, upale grla, umor i bolove u mišićima

Prema najnovijim podacima, simptomi britanskog soja korona virusa mogu da se razlikuju od originalne varijante. Pacijent zaražen ovom varijantom vjerovatnije će razviti četiri ključna simptoma.

Koronavirus - Espreso.rs

Analize otkrivaju da postoje suptilne razlike kada su u pitanju prvi znakovi infekcije.

Pacijenti zaraženi novom varijantom korona virusa u Velikoj Britaniji prijavili su jači kašalj, upale grla, umor i bolove u mišićima.

Takođe, manje je vjerovatno da će izgubiti miris ili ukus, prema istraživanju Zavoda za nacionalnu statistiku Velike Britanije, prenosi “Novi“.

Generalno, novi pacijenti su prijavili više simptoma.

– Mutacije britanskog soja virusa mogu uticati i na simptome – upozorio je virolog i profesor molekularne onkologije na Univerzitetu Varvik, profesor Lourens Jong, prenosi “Express”.

On je potvrdio da pacijenti zaraženi novim sojem imaju veće opterećenje virusom, što čini ovu varijantu lakše prenosivom

– To bi moglo rezultirati raširenijom infekcijom u tijelu, što možda uzrokuje više kašlja, bolova u mišićima i umor – dodao je Jong.

Virolog tvrdi da neke od ovih promjena u različitim dijelovima virusa mogu da utiču na imunološki odgovor tijela i takođe utiču na raspon simptoma povezanih sa infekcijom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh