Zdravlje

Šest zdravstvenih problema koji su česti kod djevojčica, a roditelje zabrinjavaju

PUNO je vaginalnih problema koji se mogu javljati kod malih djevojčica. Roditelji se s njima moraju upoznati kako bi na vrijeme mogli prepoznati gljivičnu ili neku drugu infekciju te je početi liječiti.

Dr. Sam Hay za Kidspot je pojasnio da se kod djevojčica najčešće javlja šest problema. Najučestaliji je vulvovaginitis koji izaziva crvenilo i svrbež.

Vulvovaginitis
Neke djevojčice se u slučaju vulvovaginitisa žale na svrbež, a neke na osjećaj žarenja pri mokrenju. Blagi vulvovaginitis je uobičajen među djevojčicama sve do puberteta.

Simptomi uključuju crvenilo kože, peckanje pri mokrenju, iscjedak iz rodnice i svrbež. Najčešći uzroci su nošenje uske odjeće ili prekomjerna tjelesna težina koja povećava znojenje i vlagu.

Dr. Hay kaže da se to može dogoditi i kad je dijete pod stresom.

Lijeka nema, već je potrebno nježno ispiranje vagine vodom, izbjegavanje grubih sapuna i pjenušavih kupki te korištenje krema za pelensko područje.

Crvi
Crvi ponekad mogu uzrokovati svrbež vaginalnog područja. U slučaju sumnje u crve, važno je javiti se liječniku.

Bakterijske infekcije
Blaga iritacija vaginalnog područja, čak i krvave točkice mogu biti znak bakterijske infekcije koja zahtijeva liječenje antibiotikom koji će prepisati liječnik.

Infekcije urinarnog trakta
Simptomi infekcije urinarnog trakta mogu biti iritacija, vrućica i neugodan miris urina. Može doći i do peckanja pri mokrenju. Infekcije urinarnog trakta moraju se početi što prije liječiti kako se ne bi pretvorile u infekciju bubrega.

Gljivične infekcije
Vulvovaginitis može se zakomplicirati u gljivičnu infekciju. Tada je potrebno javiti se liječniku koji će preporučiti kremu koja je najbolja za vašu kćer.

Fuzija malih usana
Fuzija labija nije neobičan problem kod djevojčica. Riječ je o sljepljivanju malih usana ženskog spolovila do kojeg najčešće dolazi u dobi između tri mjeseca i šest godina.

Dr. Sam kaže da u ovom slučaju ne treba paničariti jer je liječenje rijetko potrebno.

“Većina ovakvih slučajeva se riješi sama od sebe do puberteta”, poručio je, ali pozvao roditelje da se jave stručnjaku ako su zabrinuti, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh