Zdravlje

Genitalni herpes je izuzetno neugodna pojava, a ovo su simptomi koji otkrivaju infekciju

Genitalni herpes je infekcija uzrokovana herpes simplex virusom tipa 2 te spada u najraširenije spolno prenosive bolesti na svijetu.

genitalni herpes ordinacija

Bolest je vrlo zarazna, če­sto neizlječiva, ali se s njom može naučiti živjeti. Osoba koja ima herpes genitalis infekciju lako može prenijeti virus drugoj osobi tijekom spolnog odnosa. Virus može uzrokovati kožne promjene vaginalnog područja, penisa, područja oko analnog otvora, na stražnjici i na bedrima.

Herpes je obično zarazan samo ako zaraženoj osobi izbiju mjehurići. Ipak, zaraženi virusom nekad mogu proširiti bolest, iako nemaju simptome.Osobe koje znaju da imaju genitalni herpes moraju obavijestiti svoga partnera, bez obzira imaju li kliničke znakove ili ne. Širenje bolesti najbolje se sprječava korištenjem prezervativa, koji predstavlja i najbolju zaštitu od genitalnoga herpesa.

Koji su simptomi genitalnog herpesa?
Može se javiti kao jedan ili više mjehurića na području genitalija i rektuma. Kada mjehurići puknu, ostavljaju ranice i krastice. Kada se osoba prvi put suočava s ovim virusom, ranicama je potrebno ko 2 tjedna da zarastu. Idući se put mjehurići ne moraju pojaviti tjednima ili čak mjesecima, a kada se jave, obično je reakcija puno blaža nego prvi put. Kroz vrijeme su pojave mjehurića manje česte.

Simptomi uključuju:

Svrbež ili osjećaj peckanje genitalnog područja
Bol i peckanje tijekom uriniranja ili spolnog odnosa
Problemi s uriniranjem poput stalnog nagona ili boli
Vodeni mjehuri na genitalnom području

Foto: Shutterstock

Osobe kojima se herpes stalno vrača mogu simptome doživjeti 48 sati prije pojave mjehurića. Peckanje i svrbež na području gdje se mjehurići javljaju, ili bol koja se javlja od stražnjice do koljena.

I vaginu možete (i trebate) čuvati od starenja na ova četiri zanimljiva načina

Liječnik može dati dijagnozu čim pogleda bolno mjesto, ali i analizom tkiva ili tekućine iz mjehurića. Postoje i krvne pretrage.

Iako liječnici pregledom ne mogu odrediti kada je došlo do infekcije ili kada će se pojaviti novi mjehuri, važno je postaviti dijagnozu. Tu su i lijekovi koji mogu umanjiti ili prevenirati nove simptome,piše Ordinacija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh