Zdravlje

Osobe koji imaju povećan rizik od depresije: Kome mentalno zdravlje može biti ugroženo

Koje osobe imaju povećan rizik od depresije!

Žena - Federacija.org

Razvijena empatija se može posmatrati kao predivan dar, ali i kao velika osuda, piše “Lovesensa“.

Stručnjaci ističu da su ljudi sa pojačanom empatijom više skloni depresiji zbog otežane apsorpcije većeg broja osjećanja.

Empati u svom mentalnom i duhovnom prostoru skladište više emocija nego drugi ljidi, a mnogi od njih nisu dovoljno jaki da obrade svaku od njih i prožive je na pravi način.

Empatija sa sobom nosi i dozu brige, kako za sebe, tako i za druge, što postepeno dovodi do izgaranja i povećanog rizika od depresivnih stanja i raspoloženja.

Jedini način da empata ostane dosljedan svojoj prirodi, a istovremeno zaštićen od talasa racionalnih i iracionalnih emocija, jeste povećana svijest o energiji koju apsorbuje.

Toksična energija i neprijatna ojsećanja mogu uticati na stvaranje negativne samopercepcije.

Važno je da shvatite da vi niste osoba koja može da spasi cijeli svijet. Pretjerana brižnost prema drugima može ugroziti vašu dušu. Svoju empatiju kao dar, ne smijete trošiti na pogrešne ljude koji koriste vašu dobronamjernu energiju konstantno je crpeći i svoju korist.

Ako sebe smatrate empatičnom osobom, a istovremeno osjećate mentalni umor, razočaranje i izgaranje, vrijeme je da na svom životnom putu napravite iscjeljujuće pauze.

Očistite svoj mentalni prostor od emocija koje vas sputavaju. Odbacite neprijatna potisnuta osjećanja i zadržite ono što vašoj duši prija.

Previše emocija koje ne možete da obradite mogu biti okidač za depresivno stanje. Zato je važno da na putu empatije, pronađete prvenstveno ljubav prema sebi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh