Zdravlje

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA JE NAJČEŠĆA HORMONSKA BOLEST KOD ŽENA,prepoznajte simptome na vrijeme

Sindrom policističnih jajnika uzrokuje anovulaciju, sterilitet, povećanu tjelesnu težinu, opadanje kose, pojačanu maljavost, te pojavu akni po licu i leđima

Menstrualni bolovi - Savjetnica

Sindrom policističnih jajnika je najčešće hormonsko oboljenje kod žena. Ono je takođe najčešći uzrok izostanka ovulacije. Naziv ovog oboljenja potiče od izgleda oboljelih jajnika na kojima se nalaze brojne ciste. Takođe, od ovog oboljenja jajnici su obično gotovo duplo veći od normalnih, napete sivo-bele površine ispod koje se u kori nalaze ciste veličine od 5 do 15mm. Procene kažu kako 5 od 10 odsto žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti.

Sindrom policističnih jajnika uzrokuje anovulaciju, sterilitet, povećanu telesnu težinu, opadanje kose, pojačanu maljavost, te pojavu akni po licu i leđima.Ultrazvučni pregled je osnovna metoda kojom se uspostavlja dijagnoza PCOS. Koristi se transvaginalni ultrazvuk, prilikom čega se procenjuje jesu li jajnici povećani, da li je stroma – unutarnji deo jajnika koji proizvodi hormone, zadebljana, postoje li mali folikuli (nalik na ogrlicu od perli) koji oslikavaju mikrocističnosti.

Osim ultrazvučne dijagnostike, da bi se postavila dijagnoza PCOS koristi se niz drugih istraživanja kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike (color Doppler), određivanje hormona, analiza metabolizma, test opterećenja šećerom, analiza efikasnosti inzulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju.

Liječenje

Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentima preporučuje smanjenje telesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Smanjenje telesne težine za samo 5 odsto može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus.

Normalna telesna težina znači ujedno i manje problema s holesterolom, lipidima i insulinom. Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života.

U okviru lečenja neplodnosti osnovni problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije – anovulacija, zato se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije (najčešće uz inhibiciju aktivnosti hipofize) s ciljanim polnim odnosom ili i uz druge metode asistirane reprodukcije, kao što su IUI ili IVF sa naročitom pažnjom na opasnost izazivanja hiperstimulacijskog sindroma (OHSS). Trudnoća sama po sebi povoljno deluje na PCOS.

Alternativa

Uzroke uvek treba tražiti u mehanizmima koji regulišu menstrualni ciklus u mozgu kada je reč o tako komplikovanim procesima, kao što je proces ovulacije ili složena funkcija jajnika. Pošto je stres jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinog sistema, a koji direktno utiče na rad genitalnih organa, potrebno je učiniti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. Ovo uključuje i psihoterapije,piše Espreso

Druge alternativne metode lečenja PCOS uključuju zdrav način ishrane. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh