Zdravlje

Kako se zaštititi od virusa kada neko pored vas kiše?

Najbolji način zaštite kada neko kiše ispred vas je da što prije ispušete nos i nakon nekoliko minuta učinite to još jednom.

Kihanje - Tip.ba

Na taj se način iz nosa izbacuje sekret u kom mogu biti mikroorganizmi iz sitnih kapljica koje je bolesnik kihanjem raspršio u vazduh.

Zadatak sluzi u nosu je da štiti sluznicu u unutrašnjosti disajnog sistema tako što sprječava njen dodir s mikroorganizmima, no ako zaražena sluz dugo stoji u nosu, i ona može postati izvor zaraze. To ne znači, međutim, da treba neprestano “puhati” nos, jer se time može izazvati suprotan učinak – sluznica u nosu može se oštetiti, čime se povećava osjetljivost na prehladu.

Nos treba isprazniti pažljivo. Nije dobro ako to istovremeno radite kroz obje nozdrve, jer se na taj način stvara pritisak koji može gurnuti zaraženu sluz prema uhu. Posljedica je nerijetko upala ušnog kanala koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom,prenosi Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh