Moda i ljepota

Evo šta kosa otkriva o našem zdravlju: Bolesna štitnjača ili anemija…

Naša kosa može nama, ali i našem ljekaru dati do znanja jesmo li pod stresom, imamo li nedostatak određenog vitamina ili minerala, probleme sa štitnjačom ili neki drugi zdravstveni problem koji ne bismo smjeli ignorisati.

Pramen kose - Magazin.ba

Kako donosi Everyday Health, postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na probleme sa zdravljem, a možemo ih vidjeti na svojoj kosi.

Lomljiva kosa može biti znak Cushingovog sindroma

Lomljiva kosa jedan je od simptoma Cushingovog sindroma, rijetkog stanja koje se javlja zbog previše kortizola, primarnog hormona stresa u tijelu. Međutim ljekari otkrivaju kako postoje mnogi drugi očitiji simptomi Cushingovog sindroma, uključujući visoki krvni pritisak, umor i bolove u leđima. Isto tako, lomljiva kosa može biti znak loše prehrane, odnosno nedostatka vitamina B, ali i proteina u organizmu.

Prorijeđena kosa nekad ukazuje na bolesti štitnjače

Ljudi koji imaju hipotireozu, stanje koje se javlja kada naša štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, mogu primijetiti pojačano ispadanje kose i promjenu njezine kvalitete. Kako navodi Index.hr, osim prorijeđene kose, bolesti štitnjače mogu uzrokovati umor, nepodnošljivost hladnoće, bolove u zglobovima ili mišićima te neobjašnjivo debljanje.

Ispadanje kose mogao bi biti znak anemije

Ako primijetite da vam je počelo ispadati mnogo više kose nego inače, to bi mogao biti znak nedostatka željeza u organizmu, odnosno anemije. Naime, mnoga istraživanja pokazala su da anemija uzrokuje neobjašnjivo i naglo ispadanje kose,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh