Moda i ljepota

Kleopatrine beauty tajne koje su efikasne i u 21. vijeku

Donosimo vam tri rituala koja su činila sastavni dio Kleopatrine beauty rutine, a koji su i danas izrazito djelotvorni.

Kleopatra - Novi.ba

Priznajemo da obično beauty savjete uzimamo od žena iz naše ere, al s obzirom na to da Kleopatra važi za jednu od najljepših žena svih vremena, možda i nije toliko suludo da se skokne u vremeplov i istraže beauty rituali stariji i od 2000 godina, piše “Elle“.

Činjenica je da u Kleopatrino vrijeme nije postojala beauty industrija s nepreglednim izborom kozmetičkih proizvoda, te se beauty rutina jedne od najljepših žena svijeta sastojala isključivo iz proizvoda baziranih na prirodnim sastojcima biljnog ili životinjskog porijekla.

U nastavku saznajte koje su se to tajne krile iza beauty tretmana drevne egipatske vladarke i kako da ih uklopite u kozmetičke prakse 21. vijeka.

Med i mlijeko

Vjeruje se da je Kleopatra svoju glatku i njegovanu kožu dugovala hranjivim kupkama od magarećeg mlijeka i meda, a navodno su Egipćanke koristile ovu kombinaciju sastojaka i za maske za lice. Brojni savremeni kozmetički proizvodi sadrže mliječne kiseline, a ako ste više DIY tip, u kupku dodajte pola litre mlijeka životinjskog porijekla i 5 velikih kašika meda.

So iz mrtvog mora

Mrtvo more smatra se najvećim prirodnim spa centrom na svijetu, a kupanje u njemu se, zbog izrazito visoke količine ljekovite soli, preporučuje ljudima sa kožnim bolestima i generalno problemima vezanim za kožu. I Kleopatra je bila svjesna ovih ljekovitih i njegujućih svojstva, te je so iz mrtvog mora koristila u svojoj beauty rutini. Ako vam Jordan ili Izrael nisu usput, pokušajte s nekim od brojnih kozmetičkih proizvoda na bazi ove soli.

Egipatska depilacija

U većini kozmetičkih salona možete zakazati tretman egipatske depilacije, koji će na manje bolan način ukloniti neželjene dlačice. Šećerna pasta glavni je sastojak ove metode, a njene dodatne pogodnosti su te da faktički u potpunosti eliminiše urasle dlačice. Odgovara svim tipovima kože i potpuno prirodnim sastojcima čuva zdravlje kože. Nije uzalud ovaj recept ospatao hiljadama godina!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh