Hrana i piće

Dodajte ovu namirnicu dok kuhate rižu i prepolovite kalorije u jelu

Kada je riječ o mršavljenju, najčešći faktor o kojem svi govore je kontrola kalorija preskakanjem ugljikohidrata.

Dok ljudi često rade kompromise u svojoj prehrani i izbjegavaju sve što vole jesti kako bi izgubili na težini, stručnjaci smatraju da to nije zdrava praksa.

Prema američkom istraživanju iz 2015., najbolji način za smanjenje kalorija u riži je dodavanje jedne čajne kašike kokosovog ulja u kipuću vodu i kuhanje riže u njoj oko 25-30 minuta. Nakon toga ocijedite višak vode i hladite 12 sati.

Prema istraživanju, škrob, koji nastaje namakanjem riže preko noći, ne razbija se u tankom crijevu gdje se ugljikohidrati metaboliziraju u glukozu i druge jednostavne šećere i apsorbiraju u krvotok. Dakle, ako želite smršavieti, potrebno je probavljivi škrob pretvoriti u rezistentni škrob, što dodatno pomaže u smanjenju broja kalorija.

Kada jedete rižu, ona se u tijelu pretvara u glikogen i pomaže u oporavku mišića nakon treninga. Ako ne vježbate ili se prepustite bilo kakvoj rigoroznoj tjelesnoj aktivnosti, ovaj glikogen postaje glukoza i pohranjuje se u tijelu kao mast. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh