Hrana i piće

OVU HRANU NIKAD NE UZIMAJTE SA ŠVEDSKOG STOLA

Doručak na bazi švedskog stola u hotelima ili odmaralištima je izuzetno popularan, kao i na raznim događajima i zabavama, jer daju mogućnost ljudima da biraju šta će im staviti na tanjir.

Švedski sto - Hayat

Međutim, mikrobiolozi otkrivaju koju hranu treba izbjegavati. Trebalo bi da izbjegavate namirnice kao što su kajgana, palačinke, žitarice i hranu kao što su džem, puter od kikirikija, marmelada i namazi od sira za koje je najvjerovatnije da će biti kontaminirani mikrobima.

Prženi krompir

Prženi krompir može biti nedovoljno začinjen i mastan i može se brzo pokvariti.

Voćna salata

Svježe voće može biti kontaminirano bakterijama kao što su salmonela, E. coli ili hepatitis A. Pored toga, voćna salata može da sadrži slatke sirupe i sokove.

Žitarice

Žitarice također mogu biti pune šećera i rafinisanih ugljikohidrata, što znači da ćete kasnije biti gladni i tromi.

Sirove ostrige

Ostrige su posebno izložene velikom riziku od bakterija, kao što je norovirus, a konzumiranje zaražene ostrige može imati potencijalno fatalne posljedice.

Kajgana

Kod kajgane za švedski sto umjesto jaja najčešće se koristi prah ili rastvor kako bi se jelo pripremilo brže i jeftinije.

Prethodno kuhano meso za doručak

Meso i kobasice su kraljevi doručka na bazi švedskog stola. Međutim, što duže stoje, to im je gore jer iz mesa curi mast.

Palačinke

Kao i prženi krompir, palačinke su optimalnog kvaliteta kada su svježe, inače ih treba izbjegavati. Umjesto ovih navedenih jela, sa švedskog stola najbolje je uzeti svježe voće, dimljeni losos, sir i nareske. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh