Hrana i piće

Ne znate šta za iftar? Prijedlog za danas!

Vrijeme je da saznamo šta će danas biti na ramazanskoj sofri.

Bosanska Sofra - Cazin.net

Predjelo: Domaća supa sa griz knedlama

Sastojci:

1 jaje
1 supena kašika maslinovog ulja
4 supene kašike griza
1-2 kocke za supu ( ili kosti)
1 mrkva
začini: vegeta, so, crni biber, peršun
Priprema:

1. U jedan litar vode ili manje skuhati pileće ili teleće kosti da pustu mrsnoću ili dvije kocke za supu, peršun, mrkvu i začina po ukusu.

2. Dok se temeljac kuha pripremiti griz knedle: u zdjelicu pomiješati jaje, griz, ulje i malo začina (vegete i soli).

3. Sa dvije male kašičice spuštati knedlice u lonac gdje se kuha temeljac. Ne morate puniti vrhom kašičice jer knedle narastu i biće velike.

4. Kuhati još 10 minuta na tišoj vatri i juhica je gotova.

Glavno jelo: Zapečena piletina sa krompirom i jogurtom

Sastojci:

500 g pilećeg bijelog mesa
1 kg krompira
3 kašike ulja
1-2 glavice crnog luka
4-5 čena bijelog luka
kašičica soli
biber
suhi začin
pola kašičice origana
500 ml jogurta
3 jajeta
3 kašike brašna
1 crvena paprika
1 paradajz
Priprema:

1. Isjeći krompir i povrće na tanke kriške, a meso na kockice. Zatim u dublju šerpu stavite luk da se proprži, a kada se prodinsta dodajte piletinu. Posolite i pobiberite i dodajte začin za piletinu ako imate. U meso dodajte papriku i još malo pržite. Nakon nekoliko minuta dodajte i krompir. Zatim stavite suvi začin i origano i ostavite da se još malo proprži. Zatim sve preručite u pleh i preko poređajte paradajz isječen na kolutove.

2. Za preliv sa jogurtom: Umutite jaja, dodajte brašno i jogurt. Sve to lijepo sjedinite, pa posolite i pobiberite. Tom smjesom prelijte piletinu.

3. Rernu uključite na 220°C i jelo prekrijte folijom, pa ga stavite da se peče. Nakon 20 minuta sklonite foliju i ostavite još 10-ak min. da se zapeče.

Desert: Sutlija

Sastojci:

0,75 l mlijeka
2 šoljice riže
7 kašika šećera
1 kesica vanilijinog šećera
1 kašičica vanilijinog ekstrakta
2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
malo čokolade
prstohvat cimeta
malo šlaga
1/2 banane
Priprema:

1. Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.

2. U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.

3. Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe,piše Radiodonjivakuf


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh