Hrana i piće

Kako svaki put savršeno skuhati rižu

Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuvamo, a često su i naša prva iskustva s kuvanjem generalno bila vezana za rižu. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuvanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuvanju riže treba biti nježan.

Kada kuvaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu. prenose Nezavisne

1. Kako odabrati najbolju rižu

Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže – zavisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta:

2. Rižu treba oprati prije kuvanja

Prije kuvanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.

3. Pripazi na količinu

Količina vode i riže važna je kod kuvanja, na jednu šoljicu riže idu dvije šoljice vode.

4. Kuvanje riže

U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuvaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuvaj još 15 do 20 minuta.

5. Poklopac je bitan

Prilikom kuvanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj.

6. Okus za kraj

Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo karija ili kurkume prilikom kuvanja, prenosi “Gastro.24Sata”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh