Hrana i piće

Mađarski kuglof sa orasima: Brzi kolač koji je najukusniji uz kafu

Kuglof je kolač sa kvascem koji se peče u visokom, naboranom, kružnom kalupu sa kružnom rupom u sredini.

Naziv ovog slatkiša potiče od starih njemačkih riječi gugel („kapuljača“ ili „poklopac“) i hupf (“hop” ili “skok”), što se odnosi na oblik kolača i dizanje (odnosno “skakanje”) koje se desi usljed dejstva kvasca.

Zapravo je u pitanju veoma stara, tradicionalna torta koja je posebno popularna u Njemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj i Austriji. Danas vam predstavljamo mađarski recept za ovaj kolač.

Jedno je sigurno, kuglof je savršen pratilac uz kafu ili šolju čaja i može da traje danima, što ga čini veoma praktičnim.

Može da se posluži kao doručak, slatka užina ili desert.

Sastojci:
3 jajeta
7 kašika šećera
1 kašika vanilin šećer
8 kašika ulja
3 kašike mlake vode
8 kašika brašna
5 kašika mlevenih oraha
Priprema:
Umutite jaja i šećer, a potom dodajte vanillin šećer, ulje, vodu, orahe i na kraju brašno,pišu Nezavisne

Sve dobro sjedinite.

Dobro podmažite kalup za kuglof i blago pobrašnite.

Rernu predhodno zagrijte na 180 stepeni i stavite kuglof da se peče oko 40 minuta, prenosi ona.rs.

Testirajte da li je gotov ubadanjem drvenim štapićem. Ako se tijesto ne lijepi za štapić – kuglof je pečen.

Izvadite iz rerne i ostavite kolač da se ohladi u kalupu.

Prebacite ga na dekorativni tanjir ukrasite prema ukusu. Obično se pospe šećerom u prahu, mada može i da se prelije topljenom čokoladom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh