Hrana i piće

Kiflice od lješnjaka nestaće u trenu sa trpeze

Osim s lješnjakom, ove kiflice možete praviti i s vanilijom, dodati smjesi razne začine ili koristiti fino mljeveni badem. Budite sigurni da će ova poslastica biti pojedena u trenu.

Recept u nastavku jedan je od onih koji se prenosi s generacije na generaciju, a svaka iduća nešto malo prilagodi i doda kako bi isprobala novu varijantu.

Isto vrijedi i za ove kiflice pa ako slučajno imate zalihu fino mljevenih lješnjaka i badema, možete ih kombinovati, a mnogi će ove kiflice uvaljati još i u štaub šećer ili posipati s grublje usitnjenim pečenim lješnjacima.

Jednom kada ulovite ritam, brzo ćete ispuniti lim za pečenje ovim kiflicama, a ako ste zaista u žurbi, jednostavno od tijesta pravite sitnije kuglice koje potom stisnete dlanom kako biste dobili klasične okrugle keksiće.

Kiflice od lješnjaka:
– 350 g brašna

– 250 g maslaca

– 110 g fino mljevenih lješnjaka

– 70 g šećera

– 1 bjelanjak

– malo soli

– šećer

Priprema:
– Pomiješajte brašno, mljevene lješnjake i šećer.

– U posebnoj zdjeli mikserom istucite bjelanjak s malo soli dok se ne napravi snijeg. Umiješajte snijeg u smjesu od brašna i šećera pa dodajte usitnjeni maslac.

– Miješajte prvo mikserom, pa rukama dok se sve ne poveže u ujednačenu smjesu od koje oblikujte kuglu. Pustite da tijesto odmori pola sata.

– Od tijesta prvo pravite kuglice koje razvaljajte u valjke pa savijte da dobijete kiflice.

– Zagrijte rernu na 170°C i na lim prekriven papirom za pečenje složite dobijene kiflice.

– Pecite oko 15 minuta odnosno dok ne krenu lagano poprimati boju.

– Po želji, dok su još topli, uvaljajte ih u šećer pa pustite da se ohlade,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh