Hrana i piće

Mnogima omiljeni namaz: Samo dvije kašike dnevno mogu učiniti totalni preokret u našem tijelu

Osim što kikiriki volimo grickati u sirovom obliku, mnogi od nas ga vole i u kremastoj verziji, odnosno kao namaz.

Maslac od kikirikija - Kurir.rs

Kikiriki će mnogi svrstati pod orašasti plod, no riječ je o mahunarki koja originalno potječe iz Južne Amerike. Njegov slatkasto-slani okus odličan je dodatak raznim jelima. Kikiriki je prepun proteina i drugih hranjivih tvari. prenosi Radiosarajevo

Zbog svog bogatstva, pitanje je možemo li pretjerati s njegovim unosom. Na ovu je dilemu odgovor dala nutricionistica Frances Largeman-Roth.
Nutritivni sastav kikiriki putera

Hranjivi sadržaj kikiriki putera može varirati ovisno o marki, vrsti i sastavu proizvoda. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), jedna porcija što je približno dvije kašike standardnog glatkog putera od kikirikija osigurava sljedeće:

191 kalorija
7g proteina
16 g masti
7g ugljikohidrata
1,6 g vlakana
3 g šećera
16 mg kalcija,
54 mg magnezija
28 μg folata
136 mg natrija

“Dvije kašike ovog putera je dovoljno da se namaže na sendvič ili pojede s jabukom ili bananom”, sugeriše nutricionistica.

Kada se konzumira kao dio uravnotežene zdrave prehrane, nabrojeni nutritivni sastav ove mahunarke pruža brojne zdravstvene prednosti.

“Kroz relativno povoljnu i pristupačnu namirnicu u samo dvije kašike osiguravamo dovoljan unos proteina. Zdrave odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Osim proteina, kikiriki puter sadrži i obilje zdravih masti koje su dobre za srce”, navodi Largman-Roth.

Kikiriki je izvrstan izvor raznih vitamina i minerala

Biotin – koji je važan tokom trudnoće
Bakar – mineral koji je često nizak u zapadnjačkoj prehrani
Niacin – poznat kao vitamin B3, povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti
Folat – poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, folat ima mnoge bitne funkcije i posebno je važan tokom trudnoće
Mangan – element u tragovima kojeg nalazimo u pitkoj vodi i u većini hrane
Vitamin E – snažan antioksidans kojeg nalazimo u masnoj hrani
Tiamin – odnosno vitamin B1 koji pomaže stanicama tijela pretvoriti ugljikohidrate u energiju, te je eophodan je za rad srca, mišića i živčanog sistema
Fosfor – kikiriki je dobar izvor fosfora, minerala koji ima ključnu ulogu u rastu i održavanju tjelesnih tkiva
Magnezij – dovoljan unos ovog esencijalnog prehrambenog minerala štiti od bolesti srca

Osjećaj sitosti je još jedna prednost koju ova namirnica pruža, lako je prenosiv i ima dug rok trajanja, piše Živim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh