Hrana i piće

Što se može dogoditi ako svaki dan pijete gazirane napitke?

Konzumiranje napitaka sa šećerom povezano je sa nizom zdravstvenih problema. Negativni efekti konzumacije gaziranih pića mogu se proširiti i na jedan od najvažnijih organa u vašem tijelu, bubrege, piše City Magazine.

Gazirana pića - Večernji.hr

Vaši su bubrezi odgovorni za filtriranje toksina i regulaciju ravnoteže tekućine, što igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Pretjerana konzumacija gaziranih pića može povećati rizik od problema s bubrezima, poput kronične bolesti bubrega i bubrežnog kamenca, piše City Magazine.

Veza između gaziranih pića i bubrežnog kamenca

Veza između sode i bubrežnog kamenca ozbiljan je razlog za zabrinutost. Visok udio fruktoze u gaziranim pićima sa šećerom može dovesti do povećanog stvaranja mokraćne kiseline i stvaranja kamenaca od kalcijevog oksalata.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu “Urology Research & Practice” pokazala je da je česta konzumacija pića zaslađenih šećerom povezana s većim rizikom od stvaranja bubrežnog kamenca.

No, nije prvi put da se ta veza uspostavlja. Ranija studija objavljena u Journal of the American Society of Nephrology 2013. otkrila je da je konzumacija pića zaslađenih šećerom povezana s većim rizikom od stvaranja bubrežnih kamenaca, dok je konzumacija kave, čaja, piva, vina i soka od naranče povezana s manji rizik.

Kronična bubrežna bolest (CKD) i gazirana pića

Kronična bubrežna bolest (CKD) progresivno je i teško stanje koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta, objašnjava Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK). To je stanje koje karakterizira postupni gubitak funkcije bubrega tijekom vremena, što dovodi do nakupljanja otpada i tekućine u tijelu. Tijekom proteklih nekoliko godina sve je više dokaza koji upućuju na vezu između konzumacije gaziranih pića i KBB-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh