Hrana i piće

Jednostavnije od palačinki? Prženi štapići tijesta stvoreni za umakanje u čokoladu

Churros je španjolski odgovor na krofne, a radi se o tijestu koje se istisne iz slastičarske vrećice, prži u ulju pa poslužuje s umakom od čokolade. Hrskavi izvana i nerijetko posuti mješavinom cimeta i šećera, vrući štapići od tijesta odlični su i za umakanje u toplu čokoladu. Priprema je brzinska – i nije komplicirana, samo budite oprezni tokom pečenja kako biste izbjegli kuhinjske nezgode.

Sastojci za churros:

150 g brašna
1 kašikica praška za pecivo
1 prstohvat soli
1 kašika ulja
250 ml kipuće vode
ulje za prženje
Čokoladni umak:

100 g tamne ili poluslatke čokolade
125 ml gustog vrhnja
Posip od cimeta
55 g šećera u prahu
2 kašikice cimeta
Priprema churrosa:

Pomiješajte šećer i cimet u plitkoj posudi i ostavite sa strane. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte ulje i vodu i miješajte dok se ne sjedini – tijesto bi trebalo bi biti gusto i gumenasto. Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim vrhom od 8 mm. Ostavite sa strane dok se ulje zagrijava. Zagrijte 5 cm ulja na srednje jakoj vatri u malom loncu ili maloj, dubokoj tavi na 170 °C.

Istisnite 15 cm tijesta u ulje pa blizu površine ulja odrežite tijesto škarama kako biste izbjegli prskanje. Pecite 3 do 4 komada po seriji, ukupno će ih biti 10 do 12. Pržite tijesto 2-3 minute ili dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskavo. Izvadite ga na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi. Zatim uvaljajte u šećer sa cimetom.
Čokoladu izlomite na manje komade pa joj dodajte vrhnje. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi miješajući između njih dok čokolada nije potpuno otopljena. Poslužite s churrosima,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh