Hrana i piće

Genijalne ideje: Evo šta sve možete da napravite sa prezrelim bananama, šteta je da ih bacite

Poznati britanski voditelj i zaljubljenik u hranu Gregg Wallace kaže da su banane najslađe i najbolje za kuhanje kada potamne.

Banane - nezavisne

Mnogi ih tada bacaju. Spominje kako su banane pune kalijuma, vitamina B6, vitamina C i vlakana koji vam pomažu da duže ostanete siti.

Isprobajte njegovih 6 recepata sa prezrelim bananama.

1.Slani uštipci od banane

Sastojci: 3 zgnječene srednje banane, 3 jaja, 125 ml mlijeka, 125 g glatkog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 1 kašičica curry praha, 1 nasjeckani mladi luk, 2 kašičice kukuruza šećeraca, suncokretovo ulje, chilli umak.

Priprema: U veliku posudu stavite banane, jaja i mleko, brašno, prašak za pecivo, so i curry prah pa mešajte dok se sve ne pomeša. Zatim dodajte mladi luk i kukuruz šećerac. Dobro promiješajte.

Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Uspite smjesu u tiganj i nežno poravnajte. Pecite oko 5 minuta i poslužite s chilli umakom.

2. Palačinke s bananom

Sastojci: 2 banane, 4 jaja, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 kašičica kokosovog ulja, bobice i jogurt

Priprema: U činiju dodajte banane i izgnječite ih viljuškom. Zatim dodajte jaja, cimet i vanilu. Uspite u bokal. Stavite tiganj na srednju temperaturu i dodajte kokosovo ulje. Uspite smjesu za palačinke u tiganj i lagano vrtite. Kuhajte dvije do tri minute sa svake strane. Poslužite uz bobice i jogurt.

3. Sladoled od banane

Sastojci: 2 smrznute banane narezane na kriške.

Priprema: Nakon što se zamrznu, stavite kriške banane u blender. Promiješajte bananu u blenderu. Nastavite miješati, a zatim kašikom stružite po stranama blendera. Nastavite miješati. Ponovno ostružite strane. Nakon nekoliko puta trebao bi se pretvoriti u glatku teksturu poput sladoleda.

4. Banane i vafli od zobi

Sastojci: 80g zobi, 2 banane, 2 jaja, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1 šaka bobica, 1 kašika jogurta, 1 kašika maslaca od kikirikija, maslinovo ulje, piše Krstarica.

Priprema: Pripremite sve sastojke osim dodataka i ulja dodajte u blender i miksajte. Prebacite svoju smjesu u bokal i uspite u nauljeni toster za vafle. Kuvajte desetak minuta i uživajte s vašim izborom dodataka.

5. Banana rolnice

Sastojci: 2 kriške hleba, 2 kašike glatkog maslaca od kikirikija, 2 banane, ulje za prženje, 1 jaje, 2 kašike mleka, 1/4 kašičica mlevenog cimeta, 1/4 kašičice ekstrakta vanile, smeđi šećer.

Priprema: Skinite koricu s kriški hleba i poravnajte ih oklagijom. Krišku hljeba namažite tankim slojem maslaca od kikirikija. Smotajte bananu unutar kriške. Zatim je stisnite. Stavite iganj na srednje jaku temperaturu i dodajte ulje.

Umutiti jaje, mlijeko, cimet i vanilu.

Umočite bananu i pecivo u testo dok se ne prekrije. Otresite višak. Pecite dok ne postane smeđe sa svih strana. Pospite šećer na tanjir i zarolajte rolnicu od banane.

6. Curry od banane

Sastojci: 1 kašika kokosovog ulja, 1 oljušten i nasjeckan luk, 2 kašike curry praška, 3 oljuštene i narezane banane, 100 ml kokosovog mlijeka, 2 kašike nasjeckanog korijandera, kašičica šećera, skuhan pirinač.

Priprema: Zagrijte ulje u tiganju i pecite luk do tri minute. Umešajte curry prah i kuhajte 30 sekundi. Dodajte bananu i kuhajte pet minuta. piše The Sun.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh