Hrana i piće

Bosanski recept za pravi domaći burek!

Vrijeme pripreme je jako brzo, oko jednog sata…

Sastojci:

1/2 kg mekog brašna
3 dcl mlake vode
1/2 dcl ulja
malo soli
60 dkg mljevenog mesa
manja glavica crvenog luka
sol, biber, vegeta
Priprema:

Vrijeme pripreme: 60 min

od brašna, mlake vode, ulja i soli umijesite tijesto.
mijesite ga na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
podijelite na tri dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite na krpu.
neka stoji 20-30 min.
za to vrijeme pripremite meso.
luk sitno nasjeckajte i zajedno sa začinima dodajte u meso (možete staviti i malo sode-bikarbone), podijelite masu na tri dijela.
stolnjak stavite na kuhinjski stol i jadan dio tijesta stavite na sredinu i razvlačite lagano od sredine.
kada ste dobili prozirno tijesto s jedne i druge strane stavljajte meso u manjim komadićima i malo pouljite.
stolnjakom s jedne strane zarolajte do sredine pa tako i s druge strane.
prorežite kroz sredinu tako da dobijete dvije odvojene “kobasice”.
zamotajte svaku posebno i dobili ste burek.
namažite tepsiju uljem složite bureke i pecite na 180 oC 30 min.
kada su gotovi treba ih malo poprskati sa vodom koju ste prethodno zakuhali sa malo soli.
poklopite ih na 10-ak minuta da smekšaju.
Posluživanje:

Dok se tijesto “odmara” bitno je da nije hladno u prostoriji, jer onda tijesto puca. Možete dodati i malo više vode u tijesto neće smetati. Pravi je doživljaj razvlačiti tijesto i zaista ide, pa možete zarolati cijelo tijesto na stolu i dobiti ćete oblik štrudle i punite svim i svačim…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh