Hrana i piće

Kako sve možete da iskoristite ljusku od jaja

Vrijeme vaskršnjih praznika prolazi, a ovih dana na trpezi glavno jelo bila su kuhana jaja.

Ljuska od jajeta - Zadovoljna.hr

Samim tim ostalo je mnogo ljuski, koje na kraju uglavnom završe u kanti za otpatke. Postoji nekoliko korisnih trikova kako sve možete da ih upotrijebite.

Ljuska od prirodno farbanih jaja u lukovini ili nekim prirodnim supstancama poput kurkume, baš kao i ona od nefarbnih jaja može da bude od velike pomoći u domaćinstvu, ali ima i mnoge zdravstene prednosti.

Ljuske od jaja sadrže čak 90 odsto kalcijuma – minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos cjelokupnom zdravlju.

Porema brojnim istraživanjima “National Institute of Health” ljuska od jajeta je odlična za kosti, jer sadrže skup idealnih supstanci za liječenje karijesa. Pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao i naših zuba.

Ljuske jaja mogu pomoći u liječenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razni drugi načini na koje ih možemo upotrijebiti.

Ljuske od jajeta imaju široku primjenu u domaćinstvu.

Nema više zagorjelih šerpi i tiganja
Uz trik sa ljuskama od jaja skorjela masnoća na posuđu postaje prošlost.

Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj ili šerpu sa zagorjelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, pa sunđerom oribajte posudu. Isperite je toplom vodom.

Oštri nožiće u multiprakriku
Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u multipraktik. Dodajte malo vode, pa ga uključite. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.

Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke
Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata, koji je dobar za biljke. Osušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Pomiješajte prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće i stavite na mjesto gdje je potrebno malo đubriva.

Ljusku od jaja potopite u litar vode i ostavite da prenoće, a onda tom tečnošću zalijte cvijeće.

Domaće sredstvo za čišćenje
Osušene ljuske jaja sameljite u blenderu dok ne dobijete prah. Pomiješajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mješavinom očistite kamenac na WC-šolji i druge “uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu, piše Telegraf.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh