Hrana i piće

PANAKOTA TORTA SA ČOKOLADOM: Niko vam neće vjerovati da nije iz poslastičarnice, a mogu da je naprave i početnici

Izuzetno kremasta i lagana panna cotta torta osvojiće vas na prvi zalogaj.

panna cotta torta - PRINTSCREEN/YT/LIFE AND CHIARA

Kremasta torta panakota je lagana za jelo, a i za pravljenje jer nema u sebi nikakve masnoće poput maslaca i sličnih “teških” namirnica. Ukoliko ste ljubitelj poznatog deserta sigurno će vas ovaj recept oduševiti, piše Stvar ukusa.

Sastojci:

Za koru:

300 g mljevenog keksa
100 ml slatke pavlake
100 ml mlijeka

Bijeli fil:

300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
200 g kisele pavlake
100 g bijele čokolade
1 vanilih šećer
1 želatin u granulama

Crni fil:

300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
200 g kisele pavlake
100 g crne čokolade
1 vanilin šećer
1 želatin u granulama

Priprema:

Zagrijati mlijeko i slatku pavlaku, ali voditi računa da ne provri, dodati mljeveni keks i sve prebaciti u kalup prečnika izmedju 20 i 23 cm. Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici. Na vatru staviti slatku pavlaku, vanilin šećer i izlomljenu bijelu čokoladu da se otope uz povremeno miješanje, ali skloniti prije nego što provri. U vruću mješavinu dodati kiselu pavlaku i odmah zatim nabubreo želatin i dobro izmiješati. Preliti preko podloge i ostaviti da se prohladi, pa staviti u frižider na sat vremena da se stegne. Isti postupak je i sa tamnim kremom. Izliti je na ohlađen i stegnut bijeli krem. Ukoliko stavite na krem koji se još nije stegao, dobit ćete efekat mramorne torte. Dekorisati šlagom ili topljenom čokoladom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh