Hrana i piće

Zašto kafu i čaj NE TREBA ZASLAĐIVATI

Svakodnevno zaslađivanje omiljenih napitaka čini da u naš organizam, gotovo nepotrebno unosimo šećer.

Kafa - N1

Iako je riječ o maloj količini, svakodnevno nagomilavanje šećera trajno doprinosi povećanju tjelesne težine i može naštetiti našem zdravlju.

Osobe koje svoj omiljeni napitak svakodnevno zaslađuju u svoj organizam dodatno unose čak 69 kalorija, pokazalo je posljednje istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Ilinois, koje je objavljeno u časopisu Pablik Helt. Kafa i čaj, najpopularniji su napici u svijetu i američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična.Ali, problem je u dodacima, mlijeku, šećeru i šlagu. Sa ovim dodacima, kafa ili čaj postaju izrazito kalorična pića.

Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postepno i neprimijetno može rezultirati povećanjem tjelesne težine.

Naučnici i nutricionisti usaglasili su se da, ukoliko već ne možemo da izbacimo šećer ili mlijeko iz kafe, pokušamo da dnevno konzumiramo samo jednu šoljicu ovog napitka, piše Cafe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh