Hrana i piće

STARINSKE BUHTLE SA ČOKOLADOM: Pomalo zaboravljeno pecivo – baš ovako su ih nekada pravile naše bake

Buhtle sa čokoladom su pored kiflica jedno od omiljenih slatkih tijesta na našem podneblju.

Buhtle - PRINTSCREEN/YT/ CUISINE MAROCAINE

Nekada su se pravile češće, a onda su nekako čini se pale u zaborav. Ukoliko želite da se prisjetite djetinjstva možete uz ovaj jednostavan recept, koji garantovano svima uspijeva.

Sastojci:

200 ml toplog mlijeka
10 g suhog kvasca
1 jaje
100 g šećera
100 ml ulja
8 g praška za pecivo
500 g brašna
prstohvat soli
tamna čokolada

Priprema:

U zagrijano mlijeko dodajte suhi kvasac i razmutite da se skroz otopi. U činiji pomiješajte jedno cijelo jaje, šećer, prašak za pecivo i ulje i sve dobro zamutite. Lagano dodajte kvasac i sve miješajte da se lijepo sjedini. Postepeno dodajte brašno i zamijesite testo. Malo premjesite rukama da bude glatko, potom pokrijte i čekajte da nadođe, nekih sat vremena. Testo treba da bude vazdušasto. Malo ga ponovo premjesite. Podijelite u 10 jednakih dijelova i u svaku unutra ubacite kockicu ili dvije čokolade i zatvorite na dnu. Redajte u tepsiju koju ste malo posuli brašnom. Prije pečenja ih premažite žumancetom. Pokrijte ih krpom da “odmore” 20 minuta. Stavite ih u prethodnu zagrijanu rernu i pecite na 180 C nekih 25 minuta do pola sata, piše Stvar ukusa.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh