Hrana i piće

VRIJEME JE DA ZASLADITE: Kolač od kokosa, malina i bijele čokolade koji će vas oduševiti!

Iskoristite vikend tako što ćete napraviti jedan izvrstan kolač od kokosa sa bijelom čokoladom i malinom, biće odličan, za nijansu lakši, nastavak uživanja u poslasticama nakon novogodišnjih praznika.

Sastojci:

6 bjelanaca
220 g šećera
1 kašika limunovog soka
Za fil:

500 ml mlijeka
6 žumanaca
200 g sećera
3 vanilin sećera
50 g oštrog brašna
1 maslac
300g bijele čokolade od kokosa

Žele od maline:

500g malina (smrznutih) 5 kašika šećera 200 ml vode 2 paketa želatina u listićima (12 listića)

Za posipanje:

kokos
bijela čokolada

Priprema:

Bjelanca izmiksajte postepeno dodajući šečer i limunov sok. Dobijenu, veoma čvrsto umućenu smjesu stavite u pleh obložen masnim papirom. Pecite na 140 stepeni 1 sat,piše Kurir.

Dok se kora suši, pripremite fil – 500 g malina, 5 kašika šećera, 200 ml vode stavite u posudu i kuhajte na niskoj vatri. U međuvremenu želatin napravite po uputstvu sa kesice. Kad smjesa sa malinama provri, izblendajte je štapnim mikserom. U smjesu sa malinama dodajte želatin koji je nabubrio, promiješajte i pustite da se malo prohladi.

Od 500 ml mlijeka oduzmite 100 ml, a ostatak stavite na vatru da uzavri . Žumanca, šecer, vanilin šećer pjenasto umutite, pa dodajte mlijeko koje ste oduzeli od 500 ml i oštro brašno. U uzavrelo mlijeko postepeno dodajte smijesu od jaja i miješajući napravite fil. Prebacite ga u suvu posudu i pustite da se ohladi. Ohlađenom filu dodajte maslac i čokoladu nasjeckanu na jako sitne komadiće i sve sjedinite. Beze koru stavite u pleh i na nju stavite pola fila od vanile pa stavite na pola sata u frižider. Nakon pola sata stavite žele od maline i ponovo stavite u frižider na oko sat vremena. Potom stavite ostatak fila od vanile koji ćete obilno posuti kokosom i preko toga narendati bijelu čokoladu.

Stavite kolač u frižider preko noći, a sutradan uživajte u fantastičnom ukusu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh