Hrana i piće

PREUKUSNA A BRZA PRIPREMA! TORTA “SVJETLA PARIZA” PRAVA POSLASTICA!

Torta uvijek daje osjećaj slavlja. I odrasli i djeca rado uživaju u ovom voljenom dezertu. Zato ćemo vam reći kako da napravite čokoladnu tortu sa šlagom i orasima – „Svjetla Pariza“.

Torta - Dnevni.rs

TORTA SA BANANOM, ČOKOLADOM, VOĆEM I ORASIMA
Ova torta sa spektakularnim imenom poznata je po jednako luksuznom ukusu. Nije iznenađujuće, jer sadrži sastojke oraha i čokolade, voća i vaš omiljeni fil. Jednom rječju, divan dezert za svečanim stolom!

2 TAMNE KORE
4 jaja
prstohvat soli
4 kašike šećera
1 kašika praška za pecivo
4 kašike brašna
2 kašike kakaa

1 SVIJETLA KORA

7 bjelanaca
prstohvat soli
12 kašika šećera
200g mljevenog oraha
1 kašika brašna

FIL
7 žumanaca
200g šećera za glazuru
5 kašika kukuruznog skroba
250g putera
500ml mleka
2 kašike vanilinog šećera
1 kašika limunovog soka
2 banane

SIRUP
100 ml vode
4 kašike šećera
2 kašike ruma ili drugog jakog pića

PRIPREMA
Prvo pripremite tamne kore. Da biste to učinili, odvojite belanca od žumanaca. Umutite bjelanca sa solju. Kad se pretvore u pjenu, postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku i nastavite da mutite dok se ne dobije gusti šam. Zatim dodati jedno žumance, i još malo umutiti.

Dodati brašno i kakao, i umutiti varjačom. Smjesu izliti na papir za pečenje, i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 170 ℃ i peći nekih 15-ak minuta, u zavisnosti od rerne. Na isti način ispecite i drugu koru.

Prelazimo na pripremu svijetle kore. Takođe umutiti bjelanca sa prstohvatom soli, pa kašikom postepeno dodavati šećer i kako bi dobili gusti šam. Prosijati brašno, i pomiješati sa mlevenim orasima pa dodavati u umućeni šam, i to zatim promiješati varjačom. Zatim testo izliti na papir za pečenje i peći 20-25 minuta na temperaturi od 170 ℃.

Da biste pripremili krem, umutite šećer u prahu i žumance sa kukuruznim skrobom. Nakon toga dodajte mleko, ekstrakt vanile i to kuvajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kad se krem zgusne, isključite šporet i ostavite krem da se ohladi. Kada se krem ohladi u njega dodati omekšali puter i to umutiti mikserom. Zatim u tu smjesu dodati izgnječene banane i limunov sok.

Sirup pripremite tako što ćete šećer i vodu kuhati na laganoj vatri 15 minuta i na samom kraju dodati rum, piše Dnevni.

Tortu redjajte na sljedeći način. Tamnu koru namočite trećinom sirupa. Zatim premažite filom. Nakon toga svijetlu koru namočite sirupom (ostavite sirupa i za treću koru), pa premažite kremom. Na kraju stavljamo treću (tamnu koru) takodje namočenu sirupom i završavamo tako što tortu premazujemo preostalim filom sa svih strana. Po želji tortu ukrasiti rendanom čokoladom.

Preporučujemo da torta odstoji u frižideru nekoliko sati.

Torta je neverovatno laka i mirisna. Napravite ovu tortu i budite sigurni da ćete oduševiti svoje najmilije neobičnom tortom „Svijetla Pariza“.

Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh