Hrana i piće

Danube Foods i Dukat lideri na tržištu mliječnih proizvoda u BiH

Danube Foods ostao je lider u proizvodnji i prodaji mlijeka i mliječnih napitaka u Bosni i Hercegovini u 2021. godini, dok je Lactalisov Dukat vodeći u prodaji sira, pokazuju analize Euromonitora.

mlijecni proizvodi-Dnevno.hr

Danube Foods, u sklopu kojeg su sprski Imlek i najveća mljekara u Bosni i Hercegovini Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, objavio je nove proizvode u 2021. godini.

Analitičari Euromonitora navode da je potražnja za mlijekom bez laktoze dovela do lansiranja novih proizvoda, dok proizvodi konzumnog mlijeka bilježe sporiji rast prodaje.

– Prodaja mliječnih proizvoda za piće će se stabilizirati, a rast prodaje u ugostiteljskim objektima će se oporaviti tokom predviđenog razdoblja Potražnja za mliječnim napicima bez laktoze vjerovatno će nastaviti rasti,a zdrav rast predviđa se i za alternative za mlijeko zahvaljujući zdravstvenom i welness trendu, procjenjuje Euromonitor.

Ekonomska kriza dovela je do sporijeg rasta prodaje sira u 2021. godini.
Prodaja u ugostiteljskim objekatima počiela se oporavljati tokom godine zahvaljujući manjem broju zaključavanja ekonomije.
Dukat ostaje vodeći u prodaji sireva, a 2021. godine lansirani su različiti novi proizvodi.

Potražnja za sirom će u narednom periodu rasti, dodaju iz Euromonitora, zahvaljujući trendu domaće kuhinje.

Meki sir će vjerovatno povećati prodaju u predviđenom razdoblju zahvaljujući lansiranju novih proizvoda i okusa, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh