Hrana i piće

S ovim trikom guljenje kuhanih jaja vam više neće biti problem

Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske.Samo jedan sastojak povećava lužnatost i zato ćete ih lako oguliti

Kuhana jaja - Fokuzz.com

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između sedam i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju muke.

Da bi to izbjegli, dok se jaja kuhaju, u vodu dodajte žličicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske, prenosi 24sata.hr.

Soda bikarbona povećava lužnatost i zato ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:
Ako ne znate koliko su jaja stara – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.
Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu odličan je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz pipe na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.
Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su minimalne.

Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže za lakše guljenje.
Ako pak želite dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i ‘zlatnim jajetom’ jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh